Forskel mellem versioner af "Fastelavn i Ølstykke"

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Linje 1: Linje 1:
[[File:Fastelavnølstykke|285px|thumbnail|right|Fastelavnsfest på Husholdningsskolen i Ølstykke i 1942 med mørkelægningsgardinerne trukket for ]]  
+
[[File:Fastelavnølstykke.jpeg|285px|thumbnail|right|Fastelavnsfest på Husholdningsskolen i Ølstykke i 1942 med mørkelægningsgardinerne trukket for ]]  
  
  

Versionen fra 9. feb 2015, 13:28

Fastelavnsfest på Husholdningsskolen i Ølstykke i 1942 med mørkelægningsgardinerne trukket for



"Fastelavn blev fejret i tre dage.

Hos sognefogeden var der til fastelavnsgilde, for sognefogeden havde bræddegulv i øverstestuen, det var ikke alle gårdmænd der havde det.

Fastelavnssøndag begyndte gildet med dans og beværtning, og det varede det meste af natten, men da man skulle begynde igen mandag, måtte man have et par timers søvn i morgenstunden.


Katten af tønden

Mandag var man tidlig på færde, idet man den dag skulle slå katten af tønden. Denne var i forvejen med en udstoppet kat ovenpå anbragt mellem to høje stænger så højt, at en rytter fra hest kunne nå at give den et slag med en knippel. Den, der så fik held til at slå katten ned, blev Kattekonge og blev hyldet med hurraråb fra talrige tilskuere.

Rytterne var alle pyntet på forskellig vis, nogle var udklædte som gamle mænd og andre pyntede i brogede dragter for det meste parvis som herrer og damer.

Når katten var faldet gik turen rundt til byens gårde, hvor der blev lavet alskens løjer og hvor rytterne fik serveret kage og brændevin eller søde snapse.

Det kunne hænde, at en eller anden fik for meget af de våde varer på sådan en rundrejse, men ellers var løjerne temmelig harmløse og sluttede med dans og beværtning som om søndagen. De som ikke ville danse, fik sig et spil kort, og der spilledes til tider højt.


Væddeløb

De første dage efter fastelavn var der vel nok lidt tømmermænd, men søndagen efter mødte man op igen, nu skulle der løbes væddeløb. 20-30 piger blev kørt et stykke ud ad vejen og sat af med visse mellemrum, og den sidste fik overrakt et garnnøgle, som skulle bringe til den nærmeste pige, hun skulle atter bringe det til den næste og så fremdeles. På den modsatte side af vejen løb så en karl i en meget let påklædning, og en karl til heste ledsagede begge parter for at se, at det gik ærligt til.

Vandt karlen, skulle pigerne betale laget og omvendt. Det kunne jo ske, at en pige tabte nøglet oppe på en bakke, så hun måtte tilbage efter det igen, hvad der sinkede en del. Om aftenen dansede man på ny til den lyse dag, og dermed var fastelavnsgildet forbi, men endnu i lang tid gav det stof til samtale."

Nedskrevet af nu afdøde lærer Ingeborg Olsen ansat på Jørlunde skole 1936-1980

Kilder og Litteratur

Arkivalier på Ølstykke lokalarkiv