Fastelavn på Skenkelsø Mølle

Fra Egedal Leksikon
Version fra 2. feb 2015, 10:50 af Egedal Arkiv (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Egedal Arkiver og Museum afholder fastelavn på museet for skolebørnene tirsdag den 10. februar klokken 1.00 - 16.00 i forbindelse med skolernes vinterferie.

Billedtekst

Nyhed skrevet af Birgitte Østrøm|29-01-2015

Nu er det tiden til at fremstille sit eget fastelavnsris i Vinterferien. Skikken med fastelavnsris kendes fra 1700-tallet, hvor forældre pryglede deres børn med ris på langfredag, for at de skulle kunne mærke de lidelser Jesus blev udsat for. I dag bruges fastelavnsris mest til at rise sine forældre op og er besat med slik.

Fastelavn er således begyndelsen på den periode, hvor man tidligere skulle faste i 40 dage før påske og det var derfor sidste chance for at spise lidt gode sager inden fasten.

Hvide Tirsdag benævnes dagen også, idet man spiste mælkeretter og hvidt mel inden fasten begyndte. Dette råder vi bod på ved at servere hjemmebagte strutter for gæsterne. Strutter, som jo er et korsformet stykke bagværk, der specielt hører til fastelavnstiden. Museets ekspert i historisk mad Birgitte har fundet de spændende opskrifter på strutter og vil bage de velsmagende brød.

Der vil være mulighed for selv at lave sit eget fastelavnsris efter historiske modeller, der ser noget anderledes ud end dem vi kender i dag.

Arrangementet sker i samarbejde med Ølstykke Historiske Forening og finder sted på Skenkelsø Mølle Museum, Maglehøjvej 42, 3650 Ølstykke. Der er gratis adgang - og arrangementet retter sig mest mod børn i alderen 6 - 10 år med tilhørende forældre og bedsteforældre.