Grundlovsegene

Fra Egedal Leksikon
Version fra 14. nov 2018, 14:34 af Egedal Arkiv (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Borgmester Finn Højgaard Mortensen ved plantning af Grundlovsegen, 1999Som bekendt var det Kong Frederik VII, der i 1849 gav os Grundloven som siden har dannet fundament for Danmarks lovgivning. I 1999 kunne vi således fejre 150 året for Grundlovens indførelse. Dette blev landet over markeret ved diverse festlige arrangementer.

Folketinget skænkede 275 egetræer, der blev plantet som grundlovsege i alle landets kommuner. Hver kommune sendte tre unge repræsentanter, med tilknytning til Dansk Ungdoms Fællesråd, DGI og De Danske Skytteforeninger. 800 unge mennesker fra hele landet mødtes på Christiansborg Slotsplads d. 5. juni 1999. Her uddelte folketingets formand Ivar Hansen (V) de mange egetræer.

Fra Ølstykke kom de tre teenagere Tanja Riis-Petersen, Sten Henneberg og Kim Rasmussen alle tre fra SØAM (Stenløse-Ølstykke Atletik og Motion). Ved hjemkomsten til Ølstykke blev egen plantet på højen ved biblioteket (Hængehøj) af de tre unge mennesker samt 2. viceborgmester Ib Thyge Christensen.

I Stenløse/Veksø kommune modtog borgmester Finn Højgaard Mortensen (C) de tre unge udsendinge med træet, som blev plantet på et grønt areal ved Veksø skole.

Egen var en slags dansk nationaltræ frem til romantikken (ca. 1800-1870), hvor den blev afløst af bøgen. Den kan opfattes som urlandskabets og enevældens danske træ, men optræder stadig i dansk nationalsymbolik, fx også i en sang fra 1890 om den sønderjyske sag: “Det haver saa nyligen regnet”, hvori der står “mangen Eg er for Uvejret segnet” (“egen” er den dansksindede, “uvejret” undertrykkelsen i den tyske periode 1864-1920). I sangen ”Der er et yndigt land” er det dog ”bøgen” der ”spejler sin top i bølgens blå”.

Det kan godt undre, at man valgte ege og ikke bøge, men også folketingssalen er udsmykket med et “Dansk Landskab”, af Olaf Rude, 1949, et dobbeltmaleri af et dansk urlandskab med kæmpemæssige egetræer.


Kilder og Litteratur:

Gyldendals Leksikon

Lokalavisen Uge Nyt Ølstykke/Stenløse


Tonny Poulsen 2. november 2018