Hampeland

Fra Egedal Leksikon
Version fra 7. nov 2018, 12:31 af Egedal Arkiv (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Gården Hampeland har ligget på samme sted gennem flere århundreder. Hampeland er med på det ældste kort over området, fra 1783. Da landsbyens jord blev udskiftet kort før år 1800, blev Hampeland liggende inde i landsbyen, sammen med Præstegården, Toftegård, Kærgård, Stengården og Kildegård.

Navnet Hampeland har en naturlig forklaring. Ved Hampeland blev der således dyrket hamp, som især blev brugt til rebslagning.

Gården bestod af et stuehus, staldbygning og lade.

Der blev opført et nyt stuehus i 1870, og i dag står kun stuehuset tilbage. Hampelandgård er den sidste af de store gårde i denne del af Ølstykke, og samtidig en af de bedst velbevarede.

Sidst i 1960'erne begyndte udstykningen af jorden, og i dag findes både børnehave, fritidshjem og skole, som bærer gårdens navn.

Hampeland har været i den samme families eje over 100 år. Familien Andreasen overtog gården i midten af 1800-tallet. Især huskes Jens Andreasen, som var medlem af sognerådet og i 1877 blev formand for den første brugsforening i Ølstykke.

Gården er nu købt af Ølstykke Kommune, men er stadig privatbolig og et fornemt eksempel på den sjællandske byggetradition.

Skenkelsø Mølle Museum står en hel plysstue fra Hampeland.


Kilder og litteratur

Anna Esbechs tekst til Ølstykke Julemærke 1991

Ølstykke Lokalarkiv


Oprindelig forfatter Ole Bjørn Andersen

29-04-2008