Henning Lyhne Christensen,

Fra Egedal Leksikon
Version fra 16. jul 2015, 13:13 af Egedal Arkiv (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Grenskulpturer, fugle. Højde 20 og 24 cm.



Henning Lyhne C. er født den 25.4.1931 i København. Han er autodidakt som kunstner og arbejder primært med skulptur. Sammen med blandt andre maleren Kasper Heiberg dannede han i 1949 et kunstnerkollektiv i Ganløse Mølle. Det fungerede et halvt år og blev afløst af forskellige fællesskaber. Derefter byggede han i 1953 det hus i Ganløse, hvor han stadig bor og virker.


Skulptur, lyd og teater

Henning Lyhnes første skulpturer af grene og bjørneklo er fra 1950. Det er forskellige fabeldyr, ofte med yndefulde fugleformer. De blev efterfulgt af en række skrammelskulpturer, mobiler og andre nonfigurative skulpturer. En af skulpturerne, Eskimor, er udført i stort format i hvid beton. Da han opfandt kogledyrene, fik de sådan en succes, at han kunne forsørge kone og børn i syv år.

Perioden 1965-88 var han lærer på Gladsaxeseminariet for fritidspædagoger. Samtidig underviste han fem år på Danmarks Lærerhøjskole og på forskellige kurser.

I årene som lærer trådte skulpturen i baggrunden. Han begyndte at udvikle værktøj og primitive musikinstrumenter, som børn kan lave. Det resulterede i bogen "Lydværkstedet" (1979) og blev fulgt op af foredrag, kurser og arbejdende udstillinger rundt i hele landet, samt en koncert på Statens Museum for Kunst.

Samtidig med de hjemmelavede musikinstrumenter begyndte han at lave dukketeater og sortlysteater med børn. Han har også lavet special effects og rekvisitter til Ganløse Amatør Scene.


Udstilling og debat

De tidlige grenskulpturer blev udstillet i Galleri Tokanten, København. Senere har Henning Lyhne udstillet blandt andet på Stenløse Rådhus. Han har desuden en stor samling "piv-i-røv-fløjter" fra hele verden, som han har udstillet på flere biblioteker. Han laver også selv disse keramiske figurfløjter og er repræsenteret på Museo dei Cuchi (pivirøvfløjtemuseet) nær Verona, Italien.

Endelig deltager Henning Lyhne C. gerne i den lokale samfundsdebat. Han har skrevet en lang række læserbreve, der er blevet bragt i forskellige medier. Især kæmper han for at bevare det gamle Ganløse, de grønne områder og det åbne land.


Kilder og litteratur

Lokalavisen Uge Nyt 2. maj 2006

Henning Lyhne m.fl.: Lydværkstedet. Musik og rytme med selvskabte instrumenter, 1979


Oprindelig forfatter: Lene Olesen Bro

15-05-2006