Hjulkors - et solsymbol

Fra Egedal Leksikon
Version fra 17. jun 2015, 11:38 af Egedal Arkiv (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Stenen fotograferet af Preben Stenalt. Han har tegnet hjulkorsets konturer op med gult.En sten med et hjulkors, et solsymbol fra bronzealderen, står i Veksølunds have, tæt op ad kirkegårdsmuren.


Fund ved et tilfælde

Helleristningen blev fundet ved et tilfælde. Kunstneren Bjørn Nørgaard skulle bruge tre sten til en stor skulpturmodel på Veksølund i 1979. Det var meningen, at han skulle hugge nogle tegn og figurer ind i stenene, men da de blev stillet op, opdagede han pludselig hjulkorset, og så skulle der ikke hugges mere. Nationalmuseet blev kontaktet, og en museumsinspektør fra oldtidsafdelingen tog til Veksølund for at se nærmere på stenen, måle op og fotografere. Stenen blev hentet til Veksølund fra Bondehavens Mørtelværk i Ganløse, men man mener, at den stammer fra Humlehavegård i Slagslunde. Da denne gård blev revet ned, fik man nogle store sten kørt til mørtelværket.

Alting går i ringKategori: Slagslunde]][[Kategori: Veksø

Hjulkorset, eller solhjulet, består af et kors omgivet af en cirkel. Det ligner et hjul med fire eger. Hjulkorset er en meget almindelig helleristning, men dette er meget stort, 45 cm i diameter. Selve furen er kun godt en cm bred og få mm dyb. Solen spillede en vigtig rolle i bronzealderens religion. Hjulet symboliserer verdens gang, solens årlige bevægelser, hvor alting går i ring og gentager sig. Korset i midten hænger sammen med opfattelsen af, at solen bevægede sig hen over himlen på en vogn, ligesom det ses på solvognen fra Trundholm Mose. Hjulkorset markerer både solen og vognen på samme tid. Stenen på Veksølund er fredet af Nationalmuseet.

Oprindelig forfatter: Lene Olesen Bro

12-08-2004


Poul Hansen, Veksølund, viser stenen med helleristningen.
Bjørn Nørgaard: 5 tårne, Veksølund 1979. Gipsmodel med tre natursten, hvor stenen med solsymbolet var den ene. Tænkt udført i granit, bronze, stål, beton og træ. Højde ca. 5,50 meter. Foto: Nationalmuseets arkiv.