Nat

Fra Egedal Leksikon
Version fra 27. apr 2015, 11:53 af Egedal Arkiv 2 (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Skulptur af sort, svensk granit.
Udført af den svenske billedhugger Claes Hake (født 1945). Opstillet 1994 på Stenløse Kirkegård.


Menighedsrådet ønskede i mange år, at der skulle opstilles en skulptur på den nye del af kirkegården. Ønsket blev opfyldt, da Menighedsrådet modtog en arv, som var øremærket til formålet.

Opstillingen blev markeret på Alle Helgens søndag den 6. november 1994. Efter gudstjenesten vandrede man ud til den nye del af kirkegården, hvor den portlignende granitskulptur har fået sin blivende plads.

Skulpturen er købt på Veksølund, hvor Claes Hake har udstillet siden 1991. Hake arbejdede i 1970'erne med dramatiske og ekspressive ansigter af bronze, men efter 1987 har han arbejdet med granit. Senere fulgte en række port- og portalagtige monumenter, hvor Nat er et typisk eksempel. Nat modsvares af Dag, en lav, vuggelignende skulptur, der blev udstillet på Veksølund i 1996, samtidig med Porten, som nu står i Værløse.

Skulpturen er en selvstændig ting. Den er nok i sig selv og behøver ingen forklaring. Men kontrasterne mellem den rå granits knudrede overflade og de blankpolerede partier er en markering af tankerne omkring bevarelse og forandring. Den portlignende skulptur er med til at synliggøre skellet mellem den nye og den gamle del af kirkegården. Den kan samtidig være et udtryk for overgangen mellem liv og død, denne verden og det hinsides.


Kilder og litteratur

Frederiksborg Amts Avis 5. november 1994

Folke Edwards: Hake, 1987

Tak til kirkegårdsleder Else von Benzon for supplerende oplysninger


Oprindelig forfatter Lene Olesen

28-01-2005