Thorvald Larsen

Fra Egedal Leksikon
Version fra 15. jul 2015, 11:13 af Egedal Arkiv (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Thorvald Larsen ved sit staffeliPeter Thorvald Kristiansen Larsen (1881-1947) var født på Fyn og startede som malersvend. Han gik på Teknisk Skole i Odense og blev senere uddannet på Kunstakademiet i København.


Kildebakken

Han flyttede til Veksø i 1918, hvor han købte huset Kildebakken ved Løje Sø. Her boede han i 30 år indtil sin død. Det var et husmandssted og den lille jordlod blev grundlaget for hans eksistens. Han dyrkede sin have og samlede svampe, havde i mange år biavl og hønseopdræt, holdt gæs og grise og fiskede i søen.

De fleste af hans motiver er hentet fra egnen omkring Veksø og Stenløse. Han var inspireret af L.A. Ring og fangede det karakteristiske ved egnens natur, bakkernes store linier. Han malede udendørs i al slags vejr, også om vinteren. Malerierne viser årstidernes skiftende indflydelse på farver og former i landskabet og han opnåede stor anerkendelse for disse friske, naturalistiske billeder. Fra egnens forskellige bysamfund malede han også nogle stemningsbilleder, der har en vis historisk værdi.


Løje Sø, 1922. Tilhører Plejecentret Damgårdsparken.


Skønheden i hverdagen

Thorvald Larsen havde ikke nogen stor omgangskreds; alene det at han holdt Land og Folk, var nok til at egnens bønder omgik ham med en vis forsigtighed. Men alle kunne forstå hans billeder og i de senere år solgte han jævnligt til de lokale, til brude- og sølvbryllupsgaver.

Da hans hustru døde i marts 1946, mistede han sit holdepunkt i tilværelsen. Han døde året efter og blev begravet på Veksø Kirkegård. Til gravstenen skrev hans ven, forfatteren Martin Andersen Nexø:


Saa mangen søgte kun Fest og Særdag; du Skønheden fandt i den dagligste Hverdag. Og ingen gav mere end den, der fandt en Verden af Liv paa en Grøftekant

Udstillinger

Thorvald Larsen debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1905 og udstillede på Charlottenborg hvert år fra 1913 til 1947. På Skibstedgård, Veksø, blev der vist en mindeudstilling i 1971 og efteråret 1997 blev han hædret med en stor udstilling på Plejehjemmet Damgårdsparken, Stenløse. Flere af hans billeder var med på udstillingen "De fire årstider" på Munkeruphus 2002.

Thorvald Larsen er bl.a. repræsenteret på Fyns Kunstmuseum med maleriet "Gråvejr. Motiv fra landevejen" (1921), men de fleste af hans malerier er i privateje. I en periode var han ansat hos Bing & Grøndahl, hvor han ca. 1910-18 malede landskaber og marinemotiver på vaser.

Han modtog Bindesbøll Medaljen 1940.


Kilder og litteratur

Weilbach, dansk kunstnerleksikon, 1994-2000

Lokalavisen 7. oktober 1997; 14. oktober 1997

Frederiksborg Amts Avis 18. marts 1971

Land og Folk 9. juni 1947 (nekrolog, Martin Andersen Nexø)

Links

http://www.kulturarv.dk/kid/VisKunstner.do?kunstnerId=3707

http://www.gravsted.dk/person.php?navn=thorvaldlarsen


Oprindelig forfatter. Lene Olesen Bro

04-07-2005 0