Forskel mellem versioner af "Assergården"
(Oprettede siden med ' right Landsbyen Ganløses historie går langt tilbage i tiden. Hvornår den første gård blev bygget på stedet, vides ikke. Under la...') |
Versionen fra 31. jul 2014, 13:39
Landsbyen Ganløses historie går langt tilbage i tiden. Hvornår den første gård blev bygget på stedet, vides ikke. Under landboreformerne i slutningen af 1700-tallet var Assergården en af de gårde i byen, der ikke blev udflyttet. De nuværende bygninger blev opført efter en brand i 1923. Senere er der sket en udvidelse af udlængerne mod øst, samt bygget en forbindelsesgang mellem stuehus og udlænger. Der er tale om muret byggeri med røde tegltage. Stuehuset står i blanke røde sten og længerne hvidkalkede.
Ejer fra 1906 var Karl Henrik Mogensen og fra 1927 enken Karen Mogensen. Svigersønnen Svend Schellerup Nielsen forpagtede gården og overtog den i 1931. I 1960'erne købte Svend Schellerup en gård i Jylland og solgte Assergården til kommunen. Skødet er tinglyst den 7. december 1964. Gården blev drevet med landbrug, indtil kommunen købte den. Herefter har bygningerne været brugt til forskellige formål, bl.a. folkerum og materielgarage for kommunens gartnere og vejfolk, Børnehaven Asserhøj samt depotplads for Idrættens Venner til deres udstyr til de store kræmmermarkeder i Ganløse. I 2007 indgik bygningerne i en større totalentreprise, som bl.a. omfatter ny børneinstitution og nye ældreboliger i Ganløse. En ny lokalplan for Assergården indebærer, at stuehuset renoveres til to boliger og udlængerne nedrives, så der gøres plads til opførelse af 12 ejerboliger. De skal udformes i stil med den gamle gård. Ganløse Bylaug var meget imod en nedrivning, da der er tale om en af de sidste gårde, som sammen med nabogården Liselund udgjorde et bevaringsværdigt landsbymiljø. Men af økonomiske grunde fastholdt kommunen et nybyggeri.
Se også Assergården - happening
Oprindelig forfatter: Steffen Erichsen
25-02-2008