Forskel mellem versioner af "Ti tyndnakkede økser"

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
(Oprettede siden med 'Billedtekst '''Fundhistorie''' Efteråret 2001 var gårdejer Erling Thygesen, Maglehøjgård i Smørumovre, sammen med s...')

Versionen fra 5. feb 2015, 12:25

Fil:Filnavn.png
Billedtekst



Fundhistorie

Efteråret 2001 var gårdejer Erling Thygesen, Maglehøjgård i Smørumovre, sammen med sin søn og en medhjælper ved at lokalisere et dræn på de lavtliggende marker syd for Sørup Rende nedenfor Maglehøj. Rendegraveren var godt i gang, da det sjældne fund kom for dagens lys. Først troede de, at de lange, rødbrune flintøkser var dele af revnede drænrør, men sagens rette sammenhæng gik heldigvis hurtigt op for dem. Bortset fra en mindre afsprængning i nakken på den ene økse, var de seks økser intakte.

Det fornemme øksedepot var blandt de største i Danmark. Økserne blev derfor erklæret for danefæ og overdraget til Nationalmuseet. Nu er de udstillet på det lokale kulturhistoriske museum, Kroppedal. Den forårsdag i 2002, hvor medier og museumsfolk var mødt frem for at blive fotograferet på stedet, fandt arkæologen Linda Boye pludselig endnu en økse, der nærmest lå og flød på jorden. Den var mindst lige så stor og flot som de andre. Et fantastisk oldtidsfund på seks stenøkser blev til syv.

Fundet gav anledning til at overveje, om mosen kunne gemme på flere økser, så om efteråret foretog man en eftergravning. Her fandt de økse nummer otte og ni. Til slut endevendte de jordbunkerne og fandt økse nummer 10.


Pragtøkser til rituelt brug

Form og længde tyder på, at alle økserne tilhører det samme offerfund. De 10 økser er alle pragtøkser, op til 38 cm lange og omhyggeligt tildannede. De er formentlig udelukkende fremstillet til rituelt brug. Ingen af økserne bærer spor efter at have været brugt til praktisk arbejde. Økserne er patinerede eller indfarvede i rødbrune nuancer af jernforbindelser efter det lange ophold i mosen. Flintens oprindelige farve har været sortgrå eller grå.

Økserne er af den tyndnakkede type og kan dateres til bondestenalderens første del, ca. 3900-3300 f.Kr. Den ene er dog lidt ældre. De kan være nedlagt i mosen omkring 3700-3500 f.Kr.


Kilder og litteratur

Poul Otto Nielsen: Ti slebne flintøkser fra Maglehøjs Vange. Danefæ. Skatte fra den danske muld, 2010, 44-48

Ditlev L. Dall Mahler: Økseoffer, Skalk nr. 6, 2004, 5-11

Ditlev L. Mahler: Maglehøjs Vange. Syv tyndnakkede flintøkser – et nyt offerfund nær Sørup Rende, Ledøje-Smørum Historisk Forenings Årsskrift 2002, 4-16


Links

Slebne økser af flint


Oprindelig forfatter: Fredi Paludan Bentsen

05-03-2007