Skabelon:For børn

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

På Egedal Leksikon har vi en Creative Commons licens.

Indholdsfortegnelse

Hvad er en licens?

En licens er en særlig tilladelse man får til at bruge noget en anden har lavet uden at krænke deres ophavsret. I Egedal Leksikon betyder det, at de artikler, billeder osv. du finder her er omfattet af en licens, der fortæller dig, hvad du må gøre med dem. Vores licens er en Creative Commons licens.

Hvad er Creative Commons?

Creative Commons betyder Kreativt Fællesskab. Det er en organisation, der har gjort det muligt fx at skrive artikler og uploade billeder til nettet under helt særlige licenser. Vi har valgt at have en licens, der gør det muligt for dem der bruger leksikonet at dele og tilpasse det de finder til et hvilket som helst formål - også salg og reklamer. Man skal bare huske at fortælle, at det kommer fra Egedal Leksikon, linke til licensen og fortælle, hvilke ændringer man evt. har lavet. Hvis du deler, ændrer eller skriver videre på noget for at udgive det et andet sted, skal du udgive det under samme licens, som vi bruger her.

Hvis du har lyst til at læse mere om Creative Commons, kan du gøre det på: http://www.creativecommons.dk/

Hvad betyder det for dig?

Det betyder, at når du bruger tekster og billeder fra Egedal Leksikon skal du følge de regler, der er sat igennem denne copyright licens.

Du vil på enhver af Egedal Leksikons sider kunne se licensen ved at trykke på ikonet nederst i venstre hjørne af skærmen.

Hvad er ophavsret?

Danmark har en ophavsretslov og det betyder, at når man fx laver et kunstværk, skriver en bog, maler et billede, laver en film osv., så har man ene og alene ret til at tjene penge på det, kopiere det og sige, at det er ens eget. Andre må altså ikke tage kopier af det man har lavet og fx sælge det eller påstå, at det er deres.

Fordi Egedal Leksikon er et digitalt leksikon, hvor alle kan skrive og redigere i artikler eller kopiere fra det, så kan det være svært at vide, hvem der har ophavsretten til artiklerne. Derfor siger vi, at det er Egedal Leksikon, der har ophavsretten til det hele. Hvis man gerne vil bruge noget fra leksikonet skal man bare fortælle, hvor man har det fra.

Samtidig må det man bruger i sine artikler ikke krænke en andens ophavsret. Og det er dit eget ansvar at undgå det.

Hvordan undgår jeg at krænke en ophavsret?

Det er ikke alle der har en fri licens ligesom Egedal Leksikon. Bøger hører fx under ophavsretten.

Når du skriver en artikel med hjælp fra bøger, ting du har fundet på Egedal arkiverne eller andet, skal du bare lave en kildehenvisning. Den fortæller dine læsere, hvor du har dine oplysninger fra og på den måde undgår du problemer.

Ophavsret og fotografier

Der gælder nogle særlige forhold omkring brug af fotografier på internettet. Generelt gælder selvfølgelig at man skal respektere personerne på billederne, men både Opretshavsloven og Persondataloven stiller også nogle juridiske krav.

Det vigtigste at vide er, at:

  • hvis hovedmotivet er et menneske, som ikke er offentlig kendt, skal vedkommende godkende brugen af billedet.
  • hvis hovedmotivet er et kunstværk (skulptur, maleri el.a.) af en kunstner, som stadig lever, skal kunstneren godkende udgivelsen af billedet. Dette er med undtagelse af kunstværker, som varigt er "...anbragt på eller ved en for almenheden tilgængelig plads eller vej.", så længe det ikke bruges i erhvervsmæssig øjemed.
  • bygninger kan frit afbildes, også til kommerciel brug.

Eksterne henvisninger