Oldtidshøje i Ganløse Ore - sydvest

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Sognebeskrivelse 30

Hvor Rævemosevej udmunder i Vestervej er der til højre ryddet en sti ind til en lysning. Her er opsat bord og bænk, hvor man kan nyde sin medbragte mad og kigge på den flade høj ved siden af.

Sognebeskrivelse nr. 30

Højen måler 21 m i diameter og er 1,5 m høj. Ved registreringen i 1875 mente Sophus Müller, at højen kunne ligne "en Fæstning i det smaa" fordi højen er temmelig flad og der imellem centrum og yderkanten er gravet en dyb rende hele vejen rundt. Museumsinspektør Hans Stiesdal har set på højen, og han mener ikke, at det er et forsvarsværk. Der er formodentlig tale om en delvist udgravet høj, eller en høj af den flade type, som ofte kaldes "dansehøje". Denne betegnelse knyttes til højene, fordi man forestiller sig religiøse/kultiske ritualer udført på højens topflade.


Sognebeskrivelse 66

Sten med skåltegn Det kultiske aspekt underbygges af, at der ca. 200 m øst for ringvolden, i et lidt fugtigt område, ligger en stor sten med et skåltegn. Skåltegn er en afrundet fordybning i sten. Størrelsen kan variere. På denne sten er skåltegnet ca. 2 cm i diameter. Skåltegn kendes især fra bronzealderen, men har måske været brugt allerede i sidste del af stenalderen. Der er mange teorier om betydningen af skåltegn. De fleste støtter et religiøs/kultisk anvendelsesområde.

Nyopdaget høj Få meter vest for Sognebeskrivelse nr. 30 ligger endnu en høj, der er 12 m i diameter og 1 m høj. Det lyder utroligt, men denne høj er først "opdaget" for få år siden og har derfor endnu ikke fået et nummer i Sognebeskrivelsen.

Sognebeskrivelse nr. 66 Dette er en temmelig beskadiget høj. Den er 15 m i diameter og 1,75 m i højden.

sogsnebeskrivelse 67


Sognebeskrivelse nr. 67

Denne langdysse ligger lidt inde i skoven. Der kan være noget eventyragtigt over højen, når man står der en tidlig forårsdag, hvor den lave forårssol sender sine lysbundter ind og bryder mørket fra de omliggende tætte nåletræer. Der er bevaret en del sten på højen, der har rummet flere gravkamre inden for sine 17 x 8 meter. Højden er 1,5 m.

Sognebeskrivelse 68







Sognebeskrivelse nr. 68 - Humlehøj

Følger man den sti, der går i forlængelse af Rævemosevej mod vest, kommer man til Humlehøj i skovens vestlige udkant. Der er ingen oplysninger om, hvordan højen har fået sit navn. Placeringen øverst på en naturlig bakkeknold får højen til at se større ud end det rent faktiske mål på 22 m i diameter og højden 1,75 m.

Sognebeskrivelse 69



Sognebeskrivelse nr. 69

Inde i skoven ligger endnu en forgravet langdysse. Den er 14 x 9 m og 1 m i højden. Omtrent i midten er der en grube, der indikerer et bortgravet kammer.





Kilder og litteratur

Preben Stenalt: Oldtidshøje i Ganløse Ore, Stenløse Historiske Forening nr. 44, 2003, 6-12

Sognebeskrivelse nr. 30, Ganløse Sogn

Sognebeskrivelse nr. 66, Ganløse Sogn

Sognebeskrivelse nr. 67, Ganløse Sogn

Sognebeskrivelse nr. 68, Ganløse Sogn

Sognebeskrivelse nr. 69, Ganløse Sogn


Links

Kort over oldtidshøje i Ganløse Ore (pdf-format)


Oprindelig forfatter Preben Stenalt

24-05-2004