Bromme-boplads ved Sørisgård

Fra Egedal Leksikon
Version fra 14. okt 2014, 11:38 af Egedal Arkiv 2 (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Der er fundet genstande fra Bromme-kulturen ved Sørisgård. Dette område var tidligere en del af Jørlunde Herred, men blev ved kommunesammenlægningen i 1970 delt mellem Slangerup og Ølstykke Kommune. Sørisgård ligger nu i den nordligste del af Egedal Kommune.

Vi bevæger os 11-12.000 år tilbage i historien, fastlandstiden, hvor det europæiske kontinent efter den sidste istids tilbagetrækning strakte sig meget længere mod nord end nu. Den sydlige del af Skagerrak var landfast med England og de tre bælter, Øresund, Storebælt og Lillebælt var kun ubetydelige render. Nogle af de første spor af mennesker i Danmark blev fundet i 1944 ved Bromme nord for Sorø. Dyreknogler og flintredskaber viser, at fundene stammer fra rensdyrjægere. I de senere år er der fundet flere bopladser rundt om i landet.

Brommepladsen ved Jørlunde har sandsynlig været en jagtplads ved et vandløb, ikke en rislende bæk, men en rivende fos, hvor renerne har valgt det smalleste sted for at kunne komme over. Jægerne har her ligget i skjul, måske dækket af et rensdyrskind og beskudt dem med bue og pil.

Hans Algreen–Petersen, ejeren af Sørisgård, har sammen med Værløse Arkæologigruppe i årenes løb fundet adskillige pilespidser, både intakte og knækkede, i området.


Kilder og litteratur

Niels B. Thomsen: Med Hans på markvandring, SDAnyt nr. 3, 2005, 12-13

Hans Algreen-Petersen: Brommeboplads ved Jørlunde, SDAnyt nr. 3, 2005, 14-16

Jørgen Jensen: Danmarks Oldtid, bind 1 (Stenalder), 2001, 68-74


Links

Sognebeskrivelse nr. 92, Jørlunde sogn

Sognebeskrivelse nr. 93, Jørlunde sogn

SDA - Sammenslutningen af Danske Amatørarkæologer: http://www.arkaeologi-sda.dk/


Oprindelig forfatter: John Møller

12-02-2008