Stenløse Mølle
Indtil 1968 lå en af Sjællands største vejrmøller på en bakketop i Stenløses østlige udkant, lige bag ved det nuværende SID-hus. Der havde den stået, siden den i 1862 var kørt i gang.
Stenløse Mølle var del af et kompleks af bygninger med bageri og købmandsforretning, som siden 1857 var vokset op ved Frederikssundsvejen foran møllen.
Da denne vej gennem byen skulle udvides sidst i 1960'erne, blev det nødvendigt at ekspropriere bygningerne foran møllen, mens man ikke behøvede at fjerne møllen. Sognerådet bestemte sig endog for at restaurere møllen og bevare den som et vartegn for byen. Det gik desværre helt anderledes, idet møllen af uopklarede årsager nedbrændte i 1968.
Det har imidlertid vist sig, at der til møllen knytter sig en lang og spændende historie om udviklingen i og omkring København - helt fra før den kom her til byen i 1861 - og til den forsvandt.
I bogen om møllens historie (se Kilder og litteratur) påvises som noget helt nyt, at møllen kom fra Vesterbro, hvor den kun havde været i drift i ca. 10 år, før den blev nedrevet, flyttet og opstillet i Stenløse. Den måtte vige pladsen, da Københavns volde faldt i kølvandet på den store koleraepidemi i 1853 og man tog fat på bebyggelsen af brokvartererne. Man kan sige, at det var en første, og meget synlig, udflytning fra København til Stenløse.
Kilder og litteratur
Nils Erik Andersen: Historien om Stenløse Mølle, 2003
Oprindelig forfatter: Nils Erik Andersen
08-12-2003