Skelhøj
Skelhøj ligger på plateauet lige syd for Veksø by, med god udsigt over Værebro Å. Første registrering er fra 1875, hvor det anføres, at der på toppen af bakken ligger en velbevaret, smukt rundet høj. I toppen var der gravet et mindre hul, men højens fod og sider er urørte. Højen opmåles til ca. 22 m i diameter og ca. 5,5 m i højden.
Næste registrering er fra 1942, hvorefter højen fredes. Højens størrelse opgøres til 18 m i diameter og 4 m i højden. Den nordøstlige tredjedel er nu bortgravet, og højen står med ret stejle sider. Man har altså forgrebet sig på højen og desuden pløjet tættere og tættere ind på den, så diameteren er blevet mindre. Nationalmuseet foretog i 1974 en mindre udgravning umiddelbart syd for højen. Her fandt man flinteredskaber og grov keramik. Materialet blev dateret til sen stenalder eller bronzealder. Forud for et nybyggeri ved Jægerbakken, der ligger et par hundrede meter nordøst for højen, er der i 2003 gjort fund fra sen germansk/romersk jernalder, dvs. tidspunktet omkring Kristi fødsel. Højen er i Sognebeskrivelsen blot registreret som en oldtidshøj. Ud fra højens størrelse og form, er det min opfattelse, at der er tale om en bronzealderhøj. Men højen kan sagtens indeholde grave fra senere perioder. Det ses i mange oldtidshøje, hvor genbrug nærmere er reglen end undtagelsen.
Kilder og litteratur Preben Stenalt: Bronzealderens høje, Stenløse Historiske Forening nr. 48, 2004, 5-10 Preben Stenalt: Et hul i jorden, Aktuel Arkæologi nr. 4, 2004, 12-13 (fund af stor krukke) Preben Stenalt: Oldtidsfund ved Jægerbakken i Veksø, Stenløse Historiske Forening nr. 43, 2003, 10-13 Sognebeskrivelse nr. 23, Veksø sogn