Enkesædet - parken

Fra Egedal Leksikon
Version fra 24. aug 2016, 10:48 af Egedal Arkiv (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Enkesædet i den frodige have ca. 1930

Gamle træer

Anlægget var i stiftelsens tid delt i to haver, en til hver lejlighed. Haverne var en verden helt for sig selv, med lysthus, små plæner, bede og frugttræer, alt sammen i ly af de store ege.

De store egetræer er meget gamle, måske 400-800 år, og der har været flere, end dem vi ser i dag. De har oprindelig intet med Enkesædet at gøre, men man ved ikke, hvem der plantede dem og hvorfor. Måske stammer de fra tilfældigt fremspirende frø. Der kan være en sammenhæng mellem egetræerne og de fund, der er gjort ved Møebjerg, et lille bakkedrag ca. 50 m øst for det nuværende anlæg.


Nationalfølelse

I anlæggets skel mod øst står der endnu et egetræ. Det blev plantet den 26. september 1940 på Christian 10.s 70-års fødselsdag. Det var under Anden Verdenskrig, hvor nationalfølelsen var stærk.


Nikkende fuglemælk

Nu er den store have blevet et offentligt anlæg. Trods kunstig dam og parklamper har haven stadig et levende eksempel på fortiden. Det er de små forårsblomster, nikkende fuglemælk, der vokser langs Engholmvej.

Nikkende fuglemælk (Ornithogalum nutans) er kendt i Danmark fra 1637-39, sandsynligvis som prydplante. Fra Bibelen ved man, at visse arter af fuglemælk i hungerperioder har været anvendt som føde.


Kilder og litteratur

Hans Arne Jensen: Bibelens planteverden, 2004

Johan Lange: Kulturplanternes indførselshistorie i Danmark, 1994

Bent Stiesdal: Stenløse Kommune - før og nu, 1998, 41, 44-45

Bent Stiesdal: Kend din egn, 1993, 70-72

Tak til Hans Arne Jensen for supplerende oplysninger


Oprindelig forfatter: Lene Bro Olesen


14-08-2006