Ølstykke Fugleskydningsselskab af 1913

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

Fugleskydningens historie i korte træk

Det fortælles, at det formodentligt er i Frankrig, i omkring 1200-tallet, at fugleskydningen er opstået og herfra bredt sig til Tyskland og Nederlandene.

Fra begyndelsen var fugleskydningen organiseret for at fremme forsvarsviljen og evnen hos borgerne i købstæderne. Den gang kaldte man det for papegøjeskydning her af det gamle udtryk: "at have skudt papegøjen", våbnene var bue med pil eller armbrøst. Disse uhåndterlige våben blev i 1500-tallet afløst af sortkrudt geværer, som stadigvæk anvendes af nogle af de ældste fugleskydningsselskaber: I dag anvender de fleste fugleskydningsselskaber salonriffel eller det lettere haglgevær.

Med tiden har fugleskydningen mistet den militære betydning og er blevet til selskabelige foreninger for byernes borgere, og mange foreninger i Danmark afholder årlig fugleskydning, også selvom foreningen ikke har skydning som egentlig formål.

Med sine 103 år på bagen er Ølstykke Fugleskydnings Selskab således ung i forhold til mange andre af landets fugleskydningsselskaber, som ofte er grundlagt af byerne absolutte borgerlige overklasse, i dag er dette ikke kendetegnet for fugleskydningen i Ølstykke, her kan alle mænd være medlem uanset erhverv.

Den årlige fugleskydningen i Ølstykke er gennem tiden blevet gennemført på en række forskellige standpladser. Det begyndte i fri luft, og blev i en række år afholdt i mosen ved Lyngen nord for Stationsvej, senere er man flyttet til kroen i Ølstykke Stationsby, hvor man har benyttet krohaven som skyde standplads, og i dårligt vejr har man med succes skudt på keglebanen. Efterfølgende er fugleskydningen flyttet indendørs og man har benyttet ejendommen Marienlyst på hjørnet af Udlejrevej og Gl. Roskildevej. Den tidligere kartoffelcentral på Østervej er også blevet anvendt, herefter benyttede man i en årrække skydebanerne under Toftehøjskolen,og i Bibliotekskælderen indtog man den efterfølgende frokost. Siden år 2000 er kommunens ejendom Græstedgaard på Udlejrevej blevet centrum for den årlige fugleskydning, og her har det været muligt at samle hele dagens arrangement. Endvidere benyttes Græstedgaard også til fugleskydningsselskabets årlige generalforsamling, som efterfølges af årets herremiddag.

Som der er tradition for i de fleste fugleskydningsselskaber har fuglekongerne pligt til at lade fremstille et skjold. I Ølstykke kan vi desværre ikke prale af at kunne præsentere en komplet samlig af skjolde, idet vi ikke ved, hvornår denne tradition blev påbegyndt i Ølstykke Fugleskydnings Selskab, og dels mener man, at en del skjolde er gået tabt, da kroen i Ølstykke Stationsby nedbrændte.