Forskel mellem versioner af "Enkesædet - restaureringen"

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
(Oprettede siden med 'Enkesædet gennemgik en større restaurering i efteråret 2005. Kulturarvsstyrelsen krævede bindingsværket kalket. Huset kunne ikke ånde gennem malingen fra den sidste re...')
 
Linje 14: Linje 14:
  
 
''Oprindelig forfatter: Lene Olesen Bro.17-11-2005''
 
''Oprindelig forfatter: Lene Olesen Bro.17-11-2005''
 +
 +
[[Kategori:Forsorg og Velgørenhed]]

Versionen fra 22. sep 2014, 13:34

Enkesædet gennemgik en større restaurering i efteråret 2005. Kulturarvsstyrelsen krævede bindingsværket kalket. Huset kunne ikke ånde gennem malingen fra den sidste renovering. Den er nu fjernet med sandblæsning. Derefter er murværket pudset op. Det skal holdes ved lige med kalkning. Med tiden vil der dannes en beskyttende overflade, som en regnfrakke.

Under arbejdet viste det sig, at den ene gavl var meget medtaget. Faktisk var den ved at vælte på grund af en meget hårdhændet behandling af træværket. Derfor er det nu blevet udskiftet. Tavlene er muret op igen med de gamle sten.

Vinduer og døre er malet mørkegrønne, som de også har været engang. Vindskederne er blevet brune. Restaureringen blev markeret den 10. november, selv om den ikke var helt færdig. Borgmester Willy Eliasen sagde, at han var glad for resultatet. Enkesædet minder ham om hans bedsteforældres hus, der også havde grønne vinduer.

Arkitekt Søren Lundqvist har stået for det omfattende restaureringsarbejde. Han fortalte engageret om arbejdet og svarede på spørgsmål fra de indbudte borgere og medarbejdere. Blandt andet fortalte han, at stråtaget er blevet repareret nogle steder. Det kan sagtens lade sig gøre at lappe det næsten usynligt. Derimod fjerner man ikke mos, for så ville man samtidig fjerne den yderste porøse del af stråene og dermed forkorte tagets levetid. Taget har fået ny mønning med halm og kragtræer.


Kilder og litteratur

LokalAvisen Uge Nyt 22. november 2005


Oprindelig forfatter: Lene Olesen Bro.17-11-2005