Ølstykke Historiske Forening

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Museumsløb ved Skenkelsø Mølle 2009. Foto Ølstykke LokalarkivEn lørdag eftermiddag i oktober 1969 satte en snes historisk interesserede borgere fra Ølstykke hinanden stævne ved jættestuen Møllehøj. De fremmødte var enige om, at Ølstykke manglede en forening af historisk art. Dette blev initiativet til, at der 3. december på Svanholmskolen var stiftende generalforsamling med 30 fremmødte lokalhistorisk interesserede Ølstykkeborgere, og derved var Ølstykke Historiske Forening en realitet.

Skenkelsø mølle blev købt af kommunen i 1972, og Historisk Forening så straks ideen med møllen som Ølstykkes vartegn. Nationalmuseet fandt møllen for ung, så Ølstykke Kommune måtte selv stå for møllens bevarelse. I 1975 lavede Historisk Forening et besøg på møllen, og samme år søgte vi om at anvende bygningerne til opbevaring af større historiske effekter. Det blev bevilget, mens billeder og bøger blev samlet i arkivet på biblioteket.

Året 1977 startede man ”Lørdage på møllen”, som var 4 mølledage hvor kommunens borgere kunne give en hånd med ved at reparere indleverede redskaber og husgeråd. Samme år startede foreningens medlemsblad med en opfordring om at lave foreningens bomærke. Det blev så det, vi kender i dag, nemlig ”Storhånden”, en helleristning fundet i Svestrup. Medlemsbladet er i dag på sin 39. årgang med navnet ”Nyt om Gammelt”.


Logo-ølstykkehistorisk.jpg

Møllehuset blev i 1978 ramt af et lynnedslag og nedbrændte. Henover to år blev det genopført med henblik på forenings lokaler og museumsrum med førsteret af Historisk Forening. Samtidig havde foreningen istandsat møllebygningen, så det hele i 1980 fremstod som et lokalmuseum under kulturelt udvalg i kommunen.

Med udgangspunkt i Foreningen er der blevet dannet et møllelaug, og i dag indgår Skenkelsø Møllelaug og Ølstykke Historiske Forening som en del af Egedal Arkiver og Museum i driften af mølle, museum og samlinger.

Fra april til oktober holdes der mølledage de første lørdage i måneden fra kl. 10-14. Er vinden gunstig, snurrer møllen og maler økologisk mel, som kan købes og tages med hjem. I maj er der majstang, juni er håndarbejdets dag, juli gammeldags børnetivoli, og sådan fortsætter det med forskellige temaer indtil Halloween og julestue afslutter mølleåret.

Ølstykke Historiske Forening har generalforsamling hvert år i februar måned, og alle med historisk interesse er velkomne som medlemmer. Adressen er: Skenkelsø Mølle, Maglehøjvej 42. 3650 Ølstykke.


Formænd

1969 – 1996 Niels Verner Sørensen

1996 – 2001 Viggo Rasmussen

2001 – 2010 Peter Ahrendt

2010 - Peder R. Iversen


Se også > Skenkelsø Mølle Museum

Kilder og litteratur

Ole Bjørn Andersen: Stormfulde højder i 40 år: 1969-2009 : et jubilæumsskrift om Historisk Forening i Ølstykke. 2009. 28 sider


Links:

www.olstykkehistorisk.dk

Forfatter: Ole Bjørn Andersen.


2015