De første Stenløseborgere

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

I 2005 gjorde et hold arkæologer et ganske særligt fund på Trianglen i Stenløse.
For enden af Boelholmvej boede de allerførste Stenløse-borgere for flere tusind år siden. Det er, hvad et hold arkæologer fra Museet Færgegården har fået ud af deres udgravning af området Trianglen.

Under ledelse af arkæologen Katrine Moberg Riis har holdet af arkæologer fundet fire huse. Et fra bondestenalderen, der dateres 3900-2800 f.Kr. og tre huse fra den førromerske jernalder - altså i århundrederne før Kristi fødsel.

Arkæologerne er især interesserede i de tre huse fra førromersk jernalder. Der er aldrig tidligere fundet bopladser fra denne tid i Stenløse-området. Derfor er dette fund meget vigtigt for vores viden om bosætningen i starten af jernalderen. Halvanden kilometer længere henne har man engang fundet en anden boplads. Det fortæller arkæologerne, at jernalder-folkene boede isolerede fra hinanden. Og at husene altid lå på bakker.

Det eneste, der er tilbage af de tre huse fra jernalderen, er sporene af de tagbærende stolper. De spor kan kun ses som sorte pletter nu. Ud over sporene fra husene, har arkæologerne også fundet potteskår, der kan dateres til samme tidsalder.

Når arkæologerne er færdige, bliver området dækket til igen, og byggeriet af de nye andelsboliger kan gå i gang.


Oprindelig forfatter: Lene Olesen Bro

26-02-2010