Ganløse Ore eller Orned

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

Der hersker en del forvirring med hensyn til navnene Ganløse Ore og Ganløse Orned. På nogle kort over kommunen kaldes området Ganløse Ore, på andre, især ældre kort, hedder det samme område Ganløse Orned. Men ifølge hjemmesiden om autoriserede stednavne i Danmark, udgivet af Stednavneudvalget under Institut for Navneforskning og autoriseret af Kulturministeriet, er den officielle stavemåde i dag Ganløse Ore.


Det kræver et større udredningsarbejde at få klarhed over de forskellige afvigende navneformer. I Danmarks Stednavne (1929) optræder både et bebyggelsesnavn Ganløse Orned og et skovnavn Ganløse Ore.

Ore (gammel dansk oræ, wara, wore) betyder ”udmark” eller ”øde strækning” og bruges ofte i skovnavne, særlig om skove på stærkt bakket terræn, som det er tilfældet ved Ganløse.

Orned (eller orne) er en afledning af ore med endelsen -nath, men betyder også ”del af skov eller lille isoleret skovstrækning”. Der kendes adskillige eksempler, især fra Sjælland, på denne type.

Med hensyn til dateringen af de officielle navneformer forholder det sig sådan, at kun skovnavnet Ganløse Orned er medtaget i den første officielle "Fortegnelse over Sjællands Stednavne" fra 1932. Derfor står der i bogen om Naturparken (1965) under skovnavne: "Navnet på den største af skovene, Ganløse Ore, eller som det lidt uheldige, officielle navn lyder: Ganløse Orned …” I den næste officielle "Fortegnelse over stednavne i amterne øst for Lillebælt" fra 1978 findes formen Ganløse Ore, og det oplyses, at den vedrører både en bebyggelse og et areal.


Kilder og litteratur

Fortegnelse over stednavne i amterne øst for Lillebælt, udgivet af Stednavneudvalget 1978

Aage Houken: Håndbog i danske stednavne, 1976

Naturparken mellem Farum og Slangerup, 1965, 40

Fortegnelse over Sjællands Stednavne, udgivet af Stednavneudvalget 1932

Danmarks Stednavne Nr. 2, Frederiksborg Amts Stednavne, 1929, 128, 130


Oprindelig forfatter: Lene Olesen Bro

05-02-2004