Gravfund i Smørum

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

Liget af en godt 4000 år gammel mand er fjernet fra Kong Svends Høj i Smørum. I 2006 har arkæologer fra Kroppedal Museum i flere uger gravet i udkanten af den primære gravhøj. Allerede nu viser det sig, at det drejer sig om en cirka 18 år gammel mand, spinkel af bygning eller en kvinde af kraftig bygning.

Han ligger på ryggen, og han eller hun er blevet begravet omkring 2400-1700 f.Kr. - altså i den sene del af bondestenalderen. Han har været en af de fine i den tid, siden han er begravet her, sandsynligvis er han storbonde eller i familie med storbonden, og det var meget normalt for den tid, at man brugte det højeste punkt i området til gravplads.

Lige ved siden af udgravningen ligger Kong Svends Høj, som jo er fredet, men den stammer sandsynligvis også fra den tid, siger museumsinspektør Anne B. Hansen fra Kroppedal Museum.


Retsmedicinere

Hovedet og bækkenet vil nu blive videregivet til retsmedicinere, der undersøger om han har været ramt af sygdomme. Det kunne for eksempel være gigt, som var meget normalt på den tid. Fundet er forholdsvis sjældent. I de seneste år er der kun fundet cirka 10 skeletter fra dengang, fortæller Anne B. Hansen. Herefter kommer skelettet tilbage til Kroppedal Museum, hvor det muligvis bliver udstillet.


Links

http://egedal.lokalavisen.dk/stort-gravfund-i-smørum/20060630/artikler/606300325


Oprindelig forfatter: Lene Olesen Bro

26-02-2010