Halfdan Rasmussen

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Halfdan.jpgHalfdan Rasmussen, dansk forfatter, boede i starten af 50'erne i Ølstykke, på adressen Tostedvej 8, Tostedmark, sammen med sin kone forfatteren Ester Nagel og datteren Iben.

Han er mest kendt for sine børnerim, og og for ”Tosserier” for voksne. Han voksede op i Christianshavns arbejderkvarter, hvor faren arbejdede som chauffør, og moren drev rulleforretning i det ene af lejlighedens to værelser. Han havde en spændende barndom med masser af legemuligheder i omgivelserne og følte sig ikke fattig.

Halfdan Rasmussen er dansk og hans digte er gennemarbejdet leg med det danske sprog. Alligevel er han oversat til bl.a. norsk, svensk, finsk, engelsk, tysk og hollandsk.

Efterkrigsårenes politiske spændinger, den første atombombeprøvesprængning, den kolde krig optog den samfundsengagerede Halfdan Rasmussen og på det personlige plan blev han far til børnene Iben og Tom.Det afspejles også i hans forfatterskab, hvor solidariske antikrigsdigte veksler med "tosserier" og børnerim op gennem 50´erne.

Født: 29. januar 1915, København.

Død: 2. marts 2002.


Uddannelse: Den internationale højskole i Helsingør.

Debut: Soldat eller menneske (digte). Carit Andersen, 1941. Bedst kendte værk: Halfdans ABC (digte for børn). Carlsen Illustrationsforlaget, 1967. Seneste udgivelse: Faxerier fra Halfdan Rasmussen til Johannes Møllehave. Lindhardt og Ringhof, 2002.

Halfdan Rasmussen har modtaget et væld af litteraturpriser bl.a. De Gyldne Laurbær, 1958.; Kulturministeriets Børnebogspris, 1965. PH-Prisen, 1973., Dansk Forfatterfonds lyrikerpris, 1964.


Forbilleder: Arbejderdigterne Harald Herdal og Arnulf Øverland. Interesser: Social retfærdighed. Politik. Forundring og idealisme.


Kilder og Litteratur

forfatterweb.dk

Ester Nagel: Husmor og Skribøse en brevveksling med Tove Ditlevsen. Rosinante. 1986

Wikipedia Artikel om Hafdan Rasmussen i leksikaet Wikipedia med en komplet bibliografi.


Forfatter: Charlotte Haubye

08-02-2016