Hans Peter Mathiesen

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

Hans Peter Mathiesen var sognepræst i Ølstykke 1945-1954. Han var student fra Haderslev i 1933 og præst i 1940, hvorefter han blev rejsesekretær i Sudan-missionen. I 1944 blev han konstitueret præst i Højelse og Lellinge, inden han i 1945 blev sognepræst i Gl.Ølstykke.

Kort efter sin tiltrædelse vakte Hans Peter Mathiesen opsigt ved at engagere sig i den lokale fodboldklub. Under overskriften ”Når præsten får en tur”, beretter BT d. 4. maj 1945 at "ikke alene havde præsten på fremragende vis trænet Ølstykkes hold, men han spillede også selv med, og scorede fire af holdets fem sejrende mål."

Adspurgt om det "ikke (er) lidt underligt i det ene øjeblik at stå på prædikestolen og i det næste at være midt i en drabelig fodboldkamp mellem sine sognebørn.", siger han:

"Ikke det fjerneste. Om formiddagen står jeg i præstekjole og præker, om eftermiddagen trækker jeg i korte bukser og fodboldstøvler og går ud på den grønne plads og sparker løs. Når man har været sportsmand hele sit liv, hvorfor skulle man så pludselig holde op, fordi man virker som præst?" Og han fortsætter:

"At jeg spiller blandt mine sognebørn, skyldes nok også den bagtanke, at jeg måske kunne forbedre tonen lidt der ude. Den er jo ikke altid den bedste på sportspladserne."

Seks år efter artiklen i BT, havde den danske film Fodboldpræsten premiere, med manuskript af Grete Frische og instrueret af Alice O'Fredericks. Måske indspireret af Fodboldpræsten fra Ølstykke ?

I 1954 kom Hans Peter Mathiesen til Sdr. Broby på Fyn, hvor han virkede indtil 1982, da han gik på pension. Død i Korinth ved Faaborg, 80 år gammel (1996).


Forfatter Tonny Poulsen

Juli 2017


Kilder og litteratur:

Dagbladet BT 4.5.1945

www.danskefilm.dk