Hjælp:Formatering af artikel

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

OBS: Husk altid at gemme din artikel, hvis du går fra dit arbejde eller laver noget andet. Du vil automatisk blive logget ud efter ca. 1 time.


Når du har skrevet og gemt din artikel, er det vigtigt, at du tilføjer din artikel til en kategori (se nedenfor). Derudover kan du, hvis du gerne vil gøre lidt mere ud af din artikel, formatere teksten og lave links til andre artikler.

Over din artikels tekstboks finder du WikiEditor: en menulinje med en lang række hjælpemidler til at få din artikel til at se pænere og mere overskuelig ud samt nemme genveje til at lave links og tilføje billeder.

Skulle du have problemer med dette (eller vil du gerne vide mere), kan du på Wikipedias hjemmeside lærer alt om, hvordan du formaterer med koder. Vi har for nemhedens skyld beskrevet de vigtigste ting her.


Indholdsfortegnelse

Kategorisering af artikler

Kategorisering er et godt værktøj til andre, der gerne vil læse noget om et bestemt emne. Derfor er det vigtigt, at du giver din artikel en kategori.

Du kan se en oversigt over leksikonets kategorier, hvis du trykker på linket Kategorier/Emner i menuen til venstre i skærmbilledet. Oversigten viser hvilke kategorier, der findes i leksikonet. Strukturen består af 9 overkategorier, som hver har en række underkategorier. Det er vigtigt, at alle artikler bliver tildelt mindst én, men gerne flere af underkategorierne.

Har du for eksempel skrevet en artikel om Ledøje Kirke, vil den passe ind under overkategorien BYGNINGER. Denne overkategori indeholder bl.a. underkategorien Kirker & Kirkekunst, hvor en artikel om Ledøje Kirke hører til.

Det er meget nemt at tilføje en kategori. Du trykker på Henvisning i menuen over tekstboksen og skriver Kategori:Navn på kategorien. Hvis du gerne selv vil lave den, laver du to klammer efterfulgt af kommandoen Kategori, et kolon og endelig underkategoriens navn efterfulgt af to afsluttende klammer. Det vil se sådan ud:


[[Kategori:Kirker & Kirkekunst]]


Skal artiklen tildeles flere kategorier, laver du bare en ny kategori efter den første. En artikel om Ledøje Kirke kunne måske også tildeles kategorien Bebyggelse under overkategorien STEDER. Nu vil din kategorisering se sådan ud:


[[Kategori:Kirker & Kirkekunst]] [[Kategori:Bebyggelse]]


Hvis du er i tvivl om hvilken kategori din artikel hører under, kan du placere den under kategorien ANDET. Redaktionen gennemser løbende denne kategori og placerer evt. artikler under passende underkategorier.

OBS: Kategoriseringen skal altid placeres til sidst i artiklerne.

Når du er færdig med at tilføje kategorier til din artikel, skal du trykke på knappen Gem side. I bunden af din artikel vil du nu kunne se en aflang boks med den (eller de) kategori(er), du har valgt.


Formatering af tekst

Hvis du har skrevet en lang artikel, kan det være en god idé at formatere din tekst. At formatere en tekst betyder, at du laver afsnit, fremhævet, fed og kursiveret tekst, overskrifter, punktopstillinger osv.

Formateringerne kan laves enten ved brug af menulinjen over tekstboksen eller ved manuel indtastning. Menulinjen gør det nemt at formatere, men det er ikke alle funktioner, der findes i menulinjen. Derfor kan det være nødvendigt også at bruge manuel indtastning.

Formatering ved hjælp af menulinjen

Menulinjen finder du over det tekstfelt, hvor du skriver artikelteksten. Den består af en række ikoner, der, når du trykker på dem, hjælper dig med at formatere din tekst. Hvis du fører musen langsomt hen over ikonerne i menulinjen, kan du se, hvilke funktioner de enkelte knapper har.

Du kan enten vælge formateringen først og derefter indsætte teksten eller du kan markere din tekst og så vælge formatering.

Formatering ved manuel indtastning

Hvis du gerne vil lave mere avancerede formateringer, må du i stedet bruge manuel indtastning. I den manuelle indtastning bruger man tegn til at give tekststykker eller ord forskellige egenskaber.

Du kan finde alle formateringskoderne på den danske udgave af Wikipedia. Prøv dig frem. Du kan altid trykke på Forhåndsvisning, før du gemmer artiklen for at se, hvordan dine ændringer vil se ud.


Interne og eksterne henvisninger

En henvisning laves ved at trykke på ikonet Henvisning i WikiEditor.

Intern henvisning

Under Artikeltitel skriver du navnet på den artikel, du gerne vil henvise til. Det er som udgangspunkt det navn der står i teksten, men kan også være anderledes.

Under Henvisningstekst skriver du den tekst, der skal stå i din artikel. Omtaler du fx Svenskekrigen 1658-1660 er det din tekst, mens artikeltitlen kunne være Svenskeslaget/Svenskestenen, som er mere relevant lokalhistorisk.

WikiEditor vil som udgangspunkt selv genkende henvisningen som Til en wikiartikel/-side, men tjek altid, at den står til den rigtige henvisning.

Hvis der linkes til en side, der ikke findes i leksikonet, bliver linket rødt. Hvis siden eksisterer, bliver linket blå-lilla.

Ekstern henvisning

En ekstern henvisning (en hjemmeside) skrives på samme måde som en intern henvisning.

Under Artikeltekst bruger du en hjemmesideadresse i stedet for en artikeltitel. Fx http://mediawiki.org.

Under Henvisningstekst skriver du den tekst du gerne vil vise i artiklen, fx Mediawiki.

WikiEditor vil som udgangspunkt selv genkende henvisningen som Til en ekstern webside, men tjek altid, at den står til den rigtige henvisning.

Omdirigering af sider

Hvis et sted har flere navne, som fx Bastruptårnet, der også kaldes Bastrup Stenhus, omdirigeres siden Bastrup Stenhus i stedet for at skrive det samme igen.

I en artikel laves et internt link til Bastrup Stenhus. Før omdirigeringen laves, vil dette link være rødt. Ved at trykke på det røde link og derefter vælge Omdirigering i WikiEditor, får du denne kode:

#REDIRECT[[Målsidens navn]]

Her indsætter du navnet på den artikel du gerne vil omdirigere din læser til, i dette tilfælde Bastruptårnet. Når læserne i fremtiden søger på Bastrup Stenhus, vil de blive sendt direkte til artiklen om Bastruptårnet.

OBS: Der må ikke stå andet end REDIRECT-kommandoen på siden.

Indholdsfortegnelse

En indholdsfortegnelse laves automatisk, hvis du laver 4 eller flere afsnit. Du behøver ikke at gøre noget, du skal blot tjekke, at indholdsfortegnelsen ser ud, som du gerne vil have den, med over- og underniveauer.

Niveauerne kan laves ved hjælp af menulinjen eller manuelt således:

2 lighedstegn på hver side af teksten == giver Niveau 2

3 lighedstegn på hver side af teksten === giver Niveau 3

4 lighedstegn på hver side af teksten ==== giver Niveau 4

hvor Niveau 1 er titlen på artiklen.

Jeg vil ikke have en indholdsfortegnelse

En indholdsfortegnelse er til for at gøre en lang artikel mere overskuelig.

Synes du ikke, at din artikel er lang nok til en indholdsfortegnelse, men vil du gerne have overskrifter, kan du i stedet bruge fed skrift. På den måde bliver din artikel opdelt uden at du får en indholdsfortegnelse.Tilbage til Hjælp