Karl Gustav Jørgensen

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Akvarel, 1980'erne


Karl Gustav Jørgensen, maler, er født 14.7.1917 i København. Han bor i Stenløse og er medlem af Kunstnergruppen M/K.


Lyset som motiv

Karl Gustav Jørgensen har tegnet siden han var barn og fik senere undervisning af Rikard Sneum. Han maler abstrakt, med naturen som udgangspunkt. Lyset er den store inspiration, eller rettere selve motivet, men det er gråvejrets blide farver, ikke det klare lys, der især har interesseret ham. Lyset kommer frem gennem billedfladen, som gennem disen, og luftperspektivet skaber en sart rumlighed i de billeder, hvor farveskalaen er begrænset til sort, hvidt og gråtoner.


Serier og gentagelser

Karl Gustav Jørgensen arbejder gerne i serier eller temaer. Motiverne gennemarbejdes i forskellige variationer, fra den umiddelbare naturalisme til ren abstraktion. Flere billeder danner ofte et sammenhængende hele eller en frise. På rejser har Karl Gustav Jørgensen på samme måde studeret det samme motiv i blyant, grisaille og akvarel. Fra Rom er der fx tegninger og akvareller af kirker og fontæner, set og malet i skiftende belysninger.


Farver og former

Kompositionen i de nonfigurative billeder består ofte af geometriske elementer, men med bløde kanter. Det giver dem en stoflig følsomhed. Gennem de senere år er der kommet flere kulører i hans billeder. Fx er de religiøse højtider symboliseret med farver i en række variationer over en grov korsform. Påske og pinse er domineret af gule farver, mens langfredag er blåviolet. Naturens grønne sættes sammen med lavendelblå og giver fornemmelse af sommer alene ved farvekombinationen. Dystre stemninger skabes med mørkerøde, gyldne og gråblå farver. Desuden har Karl Gustav Jørgensen i en række portrætter arbejdet mere ekspressivt med farven. Han har også udført nogle små impressionistiske blomsterstudier og rene farvekompositioner på papir, der igen er klippet op og samlet til collager.

Karlgustav1.jpg
Karlgustav2.jpg

Udstillinger

Karl Gustav Jørgensen havde sin første udstilling i 1948 hos Binger, København. Derefter debuterede han på Kunstnernes Efterårsudstilling 1949. Her fandt han sammen med nogle andre malere, der også var inspireret af naturen. De dannede Malersammenslutningen af 1959 (M 59), der åbnede for første gang i Den Frie Udstillings bygning i august 1959. Her udstillede han frem til 1981. Derefter var han med til at starte Stenløse Kommunes Kunstnergruppe (senere omdøbt til Kunstnergruppen M/K). Han deltager fortsat i gruppens årlige udstillinger. Senere har Karl Gustav Jørgensen også udstillet i Gjethuset, Frederiksværk 1993-94 (s.m. Bruno Jensen og Søren Poulsen). Han er repræsenteret med malerier på bl.a. Statens Museum for Kunst og Vejle Kunstmuseum.


Undervisning

Allerede fra omkring 1972 begyndte Karl Gustav Jørgensen at undervise i kunstmaling på aftenskole. Han har også haft adskillige private elever. Hans undervisning og engagement har været af stor betydning for en lang række kunstinteresserede i Stenløse og omegn. For nogle af de lokale talentspirer er det ført til en egentlig kunstnerisk udvikling. Karl Gustav Jørgensens store interesse for klassisk musik har desuden medført, at han var med til at genoplive Stenløse Musik Arena. Han har også undervist i klaverspil, og har glædet beboerne på Damgårdsparken ved at synge og spille klaver.


Kilder og litteratur

Samtale med Karl Gustav Jørgensen 31. marts 2005

LokalAvisen Uge Nyt 16. marts 2004

Weilbach, dansk kunstnerleksikon, 1994-2000 Berlingske Tidende 13. juli 1987

M 59, 20 års jubilæumskatalog 1979, 6

Links

www.kid.dk

Oprindelig forfatter Lene Olesen Bro

27-04-2005