Langdysse i Ganløse Eged

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Langdysseganløseeged.jpgDette er den første dysse, man kommer til, hvis man fra P-pladsen i den sydøstlige del af skoven går ca. 100 meter mod nord. Dyssen blev fredet i 1942.

Opført ca. 3.500-3.200 f. Kr.

Fakta

Langdysse. Kammer af 3 bæresten. Randsten: Nord 2, syd 1, vest 8, øst 6. Længde 11,00 m, bredde 8,00 m. Orientering: Nord-syd.

Langdyssen ligger tæt ved den sydlige udkant af skoven. Der synes oprindelig at have været otte randsten i hver længdeside og to i hver ende. Den sydvestlige hjørnesten er stor og står oprejst. Midt i den flade høj ligger kammeret; dækstenen mangler.

Ved den første registrering af højen i 1874 stod der en stor, meget gammel træstub i graven. Nogle år senere var stubben fjernet, og en mængde flinteskærver og håndsten, som lå spredt omkring, vidnede om, at graven var blevet rodet igennem.


Kommentarer

Det er ikke nogen stor dysse, men randstenskæden er meget velbevaret. Faktisk det bedste eksempel herpå i kommunen.

I dag står der igen et stort træ, denne gang i dyssens sydlige del. Det kan umiddelbart se flot og dekorativt ud, men det er uheldigt, fordi rødderne kan volde stor skade på anlægget. Hvis træet vælter i en storm, vil jord og sten blive revet op, med stor risiko for at randstenskæden også tager skade.

Kilder og litteratur

Preben Stenalt: Oldtidshøje i Stenløse Kommune 2, Stenløse Historiske Forening nr. 36, 2001, 14-16

Sognebeskrivelse nr. 5, Ganløse sogn

Links

Fund og fortidsminder


Oprindelig forfatter: Preben Stenalt

14-01-2004