Ledøje Forsamlingshus

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Ledøje Forsamlingshus, set fra Øbakkevej. Salen ligger bagved. Foto: Fredi Paludan BentsenLedøje Forsamlingshus stod færdigt den 25. september 1904. I 1906 stod rejsestalden færdig. Omkring 1924 blev den lavet om til cykler og retiraderne udenfor blev sløjfet. I 1954 blev huset udvidet og den lille vinkel blev bygget til. I 1962 blev der blev lagt centralvarme ind i huset.

Datidens forsamlings huse fungerede som kulturhuse og opstod mange steder. Ungdommen havde et behov for udfoldelse, når de kom hjem fra højskoler. Forsamlingshuset blev bygget af en kreds af borgere i Ledøje og Smørum. Pengene indkom ved tegning af andelsbeviser og helt op til vores tid tegnes der andelsbeviser. Forud havde ungdommen haft en del problemer, da de ikke havde de samme muligheder som Smørums ungdom, der gik til Smørum Kro og festede eller dyrkede dans og gymnastik.

Det kneb med økonomien og i 1925 besluttede bestyrelsen at holde en forårsfest. Det blev en stor succes, og det gentog man om efteråret, en tradition som kom til at få en stor betydning i Ledøje.

Engang imellem kom der biograf, og Sparekassens folk mødte op, og modtog indsættelser på sparekassebogen og hævelser. Forsamlingshuset blev også lånt ud til kommunalvalg mod betaling fra kommunen.

Fra 1930 holdt private fester holdt deres indtog i forsamlingshuset og gav deres bidrag til økonomien. Siden har huset været rammen om gymnastik, dans, konfirmationsfester, bryllupper, begravelser og meget mere. Også dilettantforestillinger var meget populære og der spilles stadig amatørforestillinger i Forsamlingshuset hvert år.


Kilder og litteratur

Rita Holm: Ledøje Forsamlingshus, Årsskrift for Ledøje-Smørum Historisk Forening og Arkiv, 1991, 6-25

Links

Landsbyhistorier


Oprindelig forfatter Rita Holm

11-04-2010