Ledøje Kirke

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Ledojekirke.jpgLedøje Kirke består af et romansk skib og kor fra omkring 1225 og et sengotisk tårn mod vest. Både skib og kor er i to etager med en kvadratisk grundplan. Derved fremkommer to næsten ens kirkerum over hinanden. Rummene er forbundet ved en kvadratisk åbning midt i skibet. Åbningen er båret af fire søjler af granit, med base og kapitæl af sort belgisk kalksten.

Kirken er sandsynligvis bygget af en stormand, hvis borg eller gård lå umiddelbart vest for kirken. Fra borgen kom herskabet gennem en overdækket gang ind i kirken og gik via en vindeltrappe i det sydøstlige hjørne op til overkirken. Gudstjenesten foregik i overkirken. Tyende og omkringboende kunne lytte med i underkirken.

Foto: Finn Jørgensen


Overkirken blev opgivet sent i middelalderen, muligvis da tårnet blev tilføjet. Der blev taget så meget af kirkens mure, at kirken kom til at ligne en almindelig hvidkalket landsbykirke. Men i 1865 blev hvidtningen skrabet af murene og senere foretog man en gennemgribende restaurering. Ledøje Kirke er enestående i Nordeuropa. Lignende dobbeltkapeller findes flere steder i Tyskland. Også i byen Cheb i Tjekkiet findes et borgkapel, der som Ledøje Kirke havde en over- og underkirke.


Kilder og litteratur

Jens Jørgen Nygaard: Ledøje Kirke - en stormands kapel, 1997

Hugo Johansen og Claus M. Smidt: Danmarks arkitektur, Kirkens huse, 1981, 54-58, 97

Danmarks Kirker III, Københavns Amt, bd. 1, 1944-1951, 567-589


Links

http://ls-kirker.dk/ http://www.sogn.dk/ledoeje/


Oprindelig forfatter: Fredi Paludan Bentsen

27-04-2007