Livshjul

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Skulptur af granit, 2000. Udført af billedhuggeren Erik Brandt (født 1937). Opstillet maj 2001 på Centertorvet i Stenløse.Erik Brandt har udført flere livshjul. Dette er lavet af granit, hvor overfladen veksler fra det rå til det bearbejdede og glatte.

Man kan opleve skulpturen umiddelbart som form, farve og materiale, men den har også et symbolsk indhold. Det glatte hjul pløjer sig gennem rå klipper med vand, bølger og skumsprøjt, der fordamper og bliver til skyer. Derved antydes de fire elementer: jord, luft, ild og vand. Hjulet kan samtidig symbolisere bevægelse, fremgang og aktivitet, men også at alting går i ring og gentager sig. Det drejer sig om begreber som livet, døden, tiden og evigheden.

Erik Brandt har signeret stenen med sit logo, en oval med fire prikker adskilt af en streg. Det er hans forbogstaver i stiliseret udformning.

Skulpturen er skænket af I/S Ejendomsinvest, Imerco, FDB og KPC Byg. Dorte Philipsen fra Galleri Gl. Lejre har været konsulent og formidler ved erhvervelse af skulpturen.


Kilder og litteratur

Erik Meistrup: Erik Brandt. Kunstens Loverboy, kunstmagasinet Janus nr. 2, 2007, 8-10

Erik Meistrup: At fatte Blomstringens Gåde - om billedkunstneren Erik Brandt, 2007 (Stenløses skulptur afb. side 63)

Lokalavisen UgeNyt 22. maj 2001

Weilbach, dansk kunstnerleksikon, 1994-2000


Links

www.kid.dk

Galleri Gl. Lejres præsentation af kunstneren


Oprindelig forfatter: Lene Olesen Bro

13-12-2004