Marie fra Fattiggården i Ganløse 1868 – 1899

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

En konfirmand forlader fattiggården - en fortælling

Alle data i teksten er de autentiske og findes i bogen Fattigforsørgelses- og arbejdsanstalt i Ganløse som kan downloades fra Stenløse lokalarkivs hjemmeside.


'Jeg blev født d. 25 september 1873 på Anstalten i Ganløse, og døbt Marie Pedersen i Ganløse kirke d. 9. januar 1874.

Min mor hedder Maren Kirstine Pedersen og boede dengang som fattiglem på Anstalten. Min far har jeg aldrig set men min mor har fortalt mig at han hed Jens Christensen og var ungkarl og boede i Jordhøj ved Slangerup. Pastor Petersen skrev i kirkebogen at jeg var et uægte barn og at min far havde besvangret min mor og at han var udlagt som barnefader.

Jeg synes godt nok at det er nogle underlige ord han skrev.

Min mor flyttede senere sammen med Lars i Lynge og de er stadig meget fattige.

Jeg blev på Anstalten hvor vi var 10 – 15 børn. Vi havde vores egen lærer da vi ikke måtte forlade Anstalten fordi dem der boede i Ganløse helst så at vi alle blev inde på Anstalten. De lidt ældre drenge kom dog om sommeren ud herfra da de skulle vogte køer eller geder hos en bondemand.

Når en dreng var ude kunne de ældre fattiglemmer få ham til at købe brændevin med hjem og så blev der uro og inspektør Andreasen måtte tale hårdt til ballademagerne.

Inspektør Andreasen var egentlig en rar mand men han skulle jo sørge for at der var orden på tingene da vi var 120 fattiglemmer der boede på Anstalten så af og til måtte han skælde lidt ud.

Hans kone var meget flink og jeg har lært meget i køkkenet om hvordan man laver mad og vasker op og sådan noget.

Sidste vinter havde flere af os mæslinger og dogter Krarup fra Veksø kom flere gange og så på os. Vi blev kede af det da der var 3 af børnene der døde, heldigvis slap jeg fri.

Jeg er nu blevet 14 år og har gået til præst for at blive konfirmeret. Præsten har givet mig karakteren tg, det er jo ikke den bedste men jeg kan læse og skrive men det med regning er jeg ikke så god til.

Jeg skal nu ud at tjene og inspektøren har fundet et godt sted til mig. Jeg skal tjene mine egne penge og selv købe mine ting.

Jeg har fået nogle fine ting til at starte mit nye liv med. Det er kommunen der skal betale.

3 Par Træsko 2,52 Kr., 4 Særke 7,00 Kr., 2 Lærredsforklæder 1,50 Kr., 1 Par lange Strømper 1,25 Kr., 1 Livstykke 1,00 Kr., 1 Bomuldskjole 6,00 Kr., 1 Casehemirskjole 18,35 Kr., Hat Handsker og Schawl 9,10 Kr., 2 Underskjørter 7,50 Kr., 2 Lommetørklæder 0,66 Kr., 1 Par Snøresko 7,00 Kr., 1 Sirtseshat 0,90 Kr., 1 Testamente og Skudsmaalsbog 0,75 Kr., 1 Kuffert 4,25 Kr., 1 Salmebog 1,75 Kr. iAalt 69,73 Kr. og hertil kommer min Forplejning i Aar på 70,15 kr. saaledes at Kommunen skylder Inspektør Andreasen i Alt 139,88 kr for i Aar.(uddrag af regnskab).

Jeg må passe godt på tingene og jeg er meget spændt på hvordan mit liv vil blive.'


PS: Man kan se hende for sig, denne unge 14 årige pige, der har haft en opvækst der var anderledes end andre børns og som må have følt sig ugleset af landsbyen, se hende vandre ud af Anstalten med hat og handsker og med kufferten fuld af de nye ting.

Hvordan det gik Marie senere i livet ved vi ikke.


Skrevet af: Hugo Odgaard, april 2011