Morten Oxenbøll Pontoppidan

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

Morten Oxenbøll Pontoppidan (1851-1931), sognepræst, højskoleforstander og forfatter, var født i Ribe, men kom fem år gammel til Fredericia. Senere flyttede familien til Randers. Han blev teolog 1873.

Som ung var Morten Pontoppidan tilhænger af Grundtvigs tanker, og blev 1880 forstander for Jørlunde Højskole. Senere gjorde han op med denne fløj. Han gik ind for personlig og kirkelig frihed, den rummelige folkekirke, og deltog flittigt i den kirkelige og politiske debat. Han kom i fængsel, fordi han kritiserede Estrup, og det førte til hans afgang som højskoleleder. Senere blev Morten Pontoppidan ansat som sognepræst i Hagested-Gislinge, derefter i Greve-Kildebrønde og 1902 kom han til Stenløse og Veksø kirker. Her arbejdede han indtil sin afsked 1921 på at gøre kirken til et hjemsted for alle sognets beboere.

I sin samtid blev Morten Pontoppidan anset for en outsider, især af folk inden for de etablerede kirkelige retninger. Hans forfatterskab består af bibelkommentarer, historiske værker, biografier, debatbøger og børnebøger, fx Bibelske Historier fortalte for Børn (1909-11), der blev en klassiker. Han skrev talrige artikler i tidsskriftet Frit Vidnesbyrd og udgav Stenløse Kirkepostil (1909). Han har også skrevet sine erindringer. Morten Pontoppidan ligger begravet på Stenløse Kirkegård.


Kilder og litteratur

Sv. Cedergreen Bech (red.): Dansk Biografisk Leksikon, 3. udgave (1979-84), bind 11, 1982 (P.G. Lindhardt)

Links

http://www.gravsted.dk/person.php?navn=mortenpontoppidan


Oprindelig forfatter Lene Olesen Bro

21-02-2006