Pastor Møhls Høj

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Maglehøj eller Præstens Høj. Foto: Thyge C. Bro, 2010.Maglehøj i Ølstykke kaldes også Pastor Møhls Høj eller Præstens Høj. Den ligger bag Ølstykke Kirke. Det er formodentlig oprindeligt en bronzealderhøj fra ældre bronzealder, ca. 2000-1000 f. Kr.

Højen blev udgravet af den meget historisk interesserede pastor Knud Eskild Møhl i slutningen af 1830'erne, men der blev kun fundet nogle få stenredskaber. Det kunne tyde på, at højen tidligere havde været plyndret. Efter udgravningen omdannede pastor Møhl højen til et romantisk lystanlæg med stier, udsigtspunkter og tre runesten, han selv lod fremstille og indhugge med indskrifter. Det hele formentlig som minde om hans første kone, der døde på rejsen hjem fra Trankebar.

Teksten på stenene er tilsyneladende "oversat" til oldnordisk og skrevet med en blanding af det gamle og nye runealfabet - futhark. Teksten på den ene sten er uden menig. På den anden står: "Græd ikke, mindes kun" og den tredje lyder: "Mand er mulds øgen."

På en mindre sten er med latinske bogstaver skrevet: "Held over Norden. Gud velsigne Danmark." Anlægget er noget ufremkommeligt og nedslidt nu, men ifølge den kommende lokalplan er det tanken, at menighedsrådet skal medvirke til at passe højen, så den igen kan fremtræde, som den engang har gjort.


Kilder og litteratur

Svend Esbech: Ølstykke til alle tider, 1994, 107-110

Sognebeskrivelse nr. 1, Ølstykke sogn

Links

Sognebeskrivelse nr. 1, Ølstykke sogn. Sted- og lokalitetsnr. 010607-1


Oprindelig forfatter: Rolf Kjær-Hansen

30-01-2007