Rasmus Petersen

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, SøgningRasmus Petersen (1838-1906) var søn af en væver på Stevns. Som 9-årig kom han på Bregentved Gods for at være gåsedreng. Senere blev han tjener og avancerede til hushovmester. Da man begyndte at fotografere, var Rasmus Petersen en periode også grevefamiliens fotograf.

Han giftede sig i 1867 med Laura Foght, der var kokkepige på Bregentved. De flyttede til Veksø, hvor de forpagtede Veksø Kro, indtil de købte Stenløse Mølle i 1875. Som mølleejer forstod Rasmus Petersen på mange måder at hævde sig i lokalområdet. I 1882 blev han valgt ind i sognerådet og blev sognerådsformand.

Han havde både private og forretningsmæssige forbindelser i København og rejste ofte til byen. I forbindelse med Frederikssundbanens anlæggelse forsøgte han at få banen placeret nord for Veksø og Stenløse. Derved ville den komme til at passere tæt forbi Stenløse Mølle, som på den måde kunne få nye muligheder. Men da banen i 1879 begyndte driften, var det syd om Veksø og Stenløse og uden stop ved Stenløse.

Da Rasmus Petersen døde i 1906, skulle boet deles mellem de fire sønner. Derfor blev Stenløse Mølle solgt og familien forlod området. Den ene søn, Viggo Petersen, havde dog i 1901 købt Veksø Mølle.


Kilder og litteratur

Bent Stiesdal: Viggo - fra dreng til voksen. Møllersøn og sømand - dagbøger og breve 1882-88, Stenløse Historiske Forening 1993


Oprindelig forfatter:Lene Olesen Bro

15-09-2004