Rest af jættestue? i Ganløse Eged

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Restjætte.jpgDette oldtidsminde er svært at klassificere. Ved registreringen i 1875 blev det anset for en stengrav. Ved besigtigelse og fredning i 1942 blev det betegnet som en stensætning, bestående af to parallelle stenrækker på henholdsvis 6 og 5 sten, antagelig rest af jættestue.

Opført ca. 3.200-3.100 f.Kr., hvis det er en jættestue.


Sognebeskrivelsen 1875 omtaler det som en stensætning bestående af en aflang, firkantet stenkreds, i hvis midte ligger en stor sten.

På de tre sider var alle stenene bevarede; på den fjerde side var der fjernet en sten. Kun fire sten stod oprejst, de øvrige lå fladt ned og var antagelig væltede. Stenene var ikke sat omkring en høj; inden for stenkredsen har jorden samme højde som udenfor. I midten af stensætningen ligger en stor sten med rund, toppet overdel. Denne sten kan være dæksten for en grav, som altså ligger under jordens overflade.


Kommentar

Her har vi et anlæg, hvor fantasien kan få frit spil. Hvis det er en jættestue, der aldrig blev helt færdig, hvad var da årsagen? Måske ufred, sygdom eller manglende "betalingsevne". Hvorfor rejste den omvandrende jættestuekonstruktør uden at gøre sit værk færdigt?


Kilder og litteratur

Preben Stenalt: Oldtidshøje i Stenløse Kommune 3, Stenløse Historiske Forening nr. 40, 2002, 16-18

Sognebeskrivelse nr. 2, Ganløse sogn


Links

www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder


Oprindelig forfatter Preben Stenalt

13-04-2004