Sandbjergskolen

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

Monumental funktionalisme

Stenløse-Veksø Centralskole blev indviet den 30. marts 1937. Den monumentale hovedbygning på tre etager lå i midten, ved siden af var der tre lærerboliger, alle med let adgang til skolelokalerne. Bagved i en vinkelbygning lå gymnastiksalen. Tegning og overslag blev udført af bygmester Sigurd Philipsen, Stenløse, i samarbejde med arkitekt H. Rødsgaard-Mathiesen, Hellerup, der havde tilsyn med byggeriet.


Skolen på bjerget

Ved en afstemning i 1932 blandt kommunens borgere var der flertal for at bygge en centralskole. Der var enighed om, at skolen skulle placeres så tæt på centrum i sognet som muligt. Derfor skulle den ligge oppe på "bjerget", lige øst for Stenløse. Ved nyordningen pr. 1. april 1937 blev 4.-7. årgang fra hele Stenløse-Veksø Kommune samlet på den nybyggede centralskole. Med tiden blev der behov for flere skoler i området og Centralskolen tog navneforandring efter bakken, den lå på: Sandbjerg. Skolens elever kom stadig både fra den nordlige del af Stenløse by og fra de omliggende gårde og landsbysamfund.


Tilbygning og stagnation

I 1958-59 fik Centralskolen sin første tilbygning. Tilflytningen i begyndelsen af 1960'erne gav mange nye elever, så det var nødvendigt med flere tilbygninger. I 1965 blev der bygget en ny inspektørbolig, derefter fulgte flere nye fløje med klasseværelser og endelig blev den ny fløj med gymnastiksalen taget i brug 1971. Samtidig begyndte projekteringen af Præstegårdsskolen (Lærkeskolen).

I 1980'erne stagnerede udbygningen af området, hvilket medførte et stort fald i antallet af skoleelever. Sandbjergskolen var landets ældste eksisterende centralskole og stadig funktionsdygtig, da den i 1987 kunne fejre 50 års fødselsdag. Men i 1991 blev skolen nedlagt og nu bruges bygningen til andre kommunale formål.


Sandbjergskolen sættes til salg

I december måned 2016, har Egedal Byråd sagt ja til at sælge Sandbjergcentret på Skolevej 10 i Stenløse. Det drejer sig om den gamle skoles hovedbygning og det gamle nedlagte svømmebassin.


Kilder og litteratur

Poul Erik Larsen (red.): Sandbjergskolen 50 år, 1987 Frederiksborg Amts Avis 31. marts 1937


Oprindelig forfatter: Lene Olesen Bro

27-04-2005