Siddende kvinde

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Skulptur af bronze, opstillet sommeren 1979 foran rådhuset i StenløseDen siddende kvinde i lidt over naturlig størrelse var kommunens første kunstindkøb. Pengene kom fra den såkaldte Møllefond. Skulpturen er udført af billedhuggeren Ulf Rasmussen (1913-1997), som boede i Marbæk lidt syd for Frederikssund.


Kvinden

Den siddende kvinde hviler i sig selv. Hun sidder roligt og ser lidt indadvendt frem for sig. Den klassiske, græske billedhuggerkunst betød meget for Ulf Rasmussen, men han var også påvirket af moderne fransk skulptur.
Lokalavisen skrev, at det var kunstnerens hustru, der havde siddet model til den frodige kvinde, men hun døde i december 1974. Måske havde han hende i tankerne, da han modellerede skulpturen. Det var dog primært kunstnerens datter Bodil, der sad model til ansigt, bryster og lår. Han brugte også sin daværende samleverske som model en stor del af tiden. Selv om figuren er naturalistisk, er det derfor en anonym syntese.

Skulpturen var flere år undervejs, for Ulf Rasmussen var sjældent helt tilfreds og lavede ofte om på figurens detaljer.


Kunstneren

Ulf Rasmussen var oprindelig landmand. Som billedhugger var han autodidakt. Hans første skulpturer var hugget i brosten og marksten. Han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling 1936 og blev senere medlem af kunstnersammenslutningen Corner. I nogle år var han medlem af Grønningen, men var blandt de kunstnere, som denne sammenslutning smed ud, fordi man mente, de var for traditionelle.

Ulf Rasmussen deltog i mange udstillinger, fx Veksølunds første udstilling i 1978. Da der i 1996 var skulpturudstillinger på flere danske museer, var der en fornyet interesse for skildringen af menneskefiguren. Her var Ulf Rasmussen ligesom Gerhard Henning og Kai Nielsen med både på Charlottenborg og udstillingen "Krop, det nøgne menneske" på Aarhus Kunstmuseum. Ulf Rasmussen er repræsenteret på flere danske kunstmuseer og har desuden bl.a. udført et frihedsmonument, opstillet 1949 i Skive. Han modtog Eckersberg Medaljen 1946.


Kilder og litteratur

Weilbach, dansk kunstnerleksikon, 1994-2000

Knud Bro: Gavtyve og godtfolk, 1990, 144-145

Stenløse Nyt 18. juli 1979

Frederiksborg Amts Avis 18. juli 1979

Sigrid Lütken i: Skulptur Veksølund 1978

Desuden tak til kunstnerens datter Ingeborg for supplerende oplysninger

Links

www.kid.dk

Oprindelig forfatter: Lene Olesen

19-08-2004