Slagslunde (ny) Forsamlingshus

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Det nybyggede forsamlingshus med formanden Niels Chr. Sørensen i forgrunden. Huset blev indviet den 12. december 1964.


Slagslunde Forsamlingshus er først og fremmest stedet, hvor man holder de fester og sammenkomster som kræver mere plads end de fleste råder over hjemme. Slagslunde Forsamlingshus er det eneste hus af sin slags i den tidligere Stenløse Kommune.


Huset

Huset er tegnet af murermester Knud Vilhelmsen. Det rummer to små sale, kaldet stuerne, med plads til 40-60 personer. Desuden en stor sal med tilhørende loggia og bar med plads til ca. 150 personer. I salen er der en scene, der kan bruges til teater- eller revyforestillinger. Stuerne og salen kan lejes hver for sig eller samlet.

Desuden er der foyer, garderobe, toiletter, handicaptoilet/puslerum i stueplan og, nok så væsentligt, et stort køkken med alle mulige faciliteter samt kølerum. Der er glas, porcelæn og bestik til 150 personer.


Historien

Slagslunde Forsamlingshus blev til ved en enestående indsats i årene 1962-1964. Byens dengang 36 familier byggede huset på helt frivillig basis. Hver aften var stilladserne omkring byggeriet fyldt med frivillige håndværkere, alle byens unge lærlinge og hvem der ellers bare havde to hænder og en god vilje.

Det siges, at der blev brugt 40.000 frivillige timer under opførelsen. En gruppe på i alt ca. 60 personer var fordelt i seks arbejdshold, således at man på turnus mødte hver 6. dag. Kun lørdag aften og søndag eftermiddag og aften holdt man fri.


Klubben

Siden 1964 har Forsamlingshuset gennemgået en del forandringer og der er udført meget vedligeholdelsesarbejde. For eksempel blev der i 1987 lavet en taverne lige uden for hovedindgangen og i 1988 blev loftet i salen sænket. Men den største forandring skete i 1991, hvor hele kælderen blev gjort "beboelig". Her har "Slagslunde-Klubben" siden haft til huse. Det er en selvstændig forening, som har en lang række kulturelle aktiviteter på programmet året rundt. Lokalerne udnyttes optimalt, fordi foreningen fungerer som en paraply-forening med mange interessegrupper. Dette tiltag har gjort Forsamlingshuset mere åbent og alsidigt end nogensinde.


Fest og forening

I alle år har Forsamlingshuset dannet rammen om familiefester og lokale arrangementer som høstfest, juletræsfest, revy- og teaterstykker og cirkus for børn. Et ugentlig bankospil afholdes af Fodboldens Venner i Stenløse. Huset benyttes også ofte til møder og sammenkomst efter begravelser. Forsamlingshuset fungerer i dag som en selvejende institution og drives af en forening med en bestyrelse på syv medlemmer. Foreningens medlemmer, og ikke mindst bestyrelsen, gør stadig et stort frivilligt arbejde for husets drift og vedligeholdelse.

Se også > Slagslunde-stenen Se også > Slagslunde (gamle) Forsamlingshus

Kilder og litteratur

LokalAvisen Uge Nyt 9. november 2004

Slagslunde - en landsby, 1989, 95-98


Links

www.slagslunde.dk/forsamlingshuset/

www.slagslunde.dk/klubben/


Oprindelig forfatter: Inge Henriksen

02-01-2006