Stanghøj

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Foto: Holger Agerskov



Når man kører fra Ledøje mod Risby, ser man på venstre hånd, kort før man kommer til svinget ved Ledøje Mølle, en gravhøj et stykke inde på marken. Det er Stanghøj. Højen er 25 m i tværmål og 4,5 m høj. Den er bygget af græstørv.

I højens nordside ses en større indgravning. Den vidner om gårdejer Hans Andersens gravning i højen i 1860. I højens midte stødte han på en stenkiste sat af flade sten. Kisten var 2,50 m lang og 0,60 m bred i ydre mål. Kisten var dækket af 4-5 flade sten. I kisten sås rester af et skelet indhyllet i kohud. Graven indeholdt et sværd og en kniv af bronze. Sværdet og kniven er gået tabt, men der findes en tegning af genstandene på Nationalmuseet. På grundlag af denne tegning kan graven dateres til slutningen af den ældre bronzealder (1200-1000 f.Kr.). Højen er blevet bygget over denne grav.

Da Hans Andersen gravede længere ind i højen, stødte han på endnu en stenkiste. Den var noget mindre end den første; sat af fire sidesten og en dæksten. Kisten var gravet ind i højsiden og rummede kun brændte knogler. En sådan kiste kan dateres til yngre bronzealder (1000-500 f.Kr.).

Gravene adskiller sig ikke fra andre grave fra den tid. I ældre bronzealder var det almindeligt at begrave de døde med deres våben og smykker, i yngre bronzealder er gravudstyret fattigere. Det skyldes, at de døde blev brændt før bisættelsen.

Der fortaltes om Stanghøj i ældre tid, at man så ild op fra højen. Det skulle være et sikkert tegn på, at en skat lå skjult i højen. Det er måske derfor Hans Andersen begyndte at grave i højen i 1860.


Kilder og litteratur

Linda Boye og Peter Sorenius: Kulturhistoriske glimt, udblik fra Danmarkshistorien i Vestskoven, Kroppedal Museum 2009, 38

Tavle opsat af Hovedstadsrådet, Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen

Sognebeskrivelse nr. 12, Ledøje sogn


Oprindelig forfatter: Anni Agerskov

24-03-2009