Stenløse Kalkværk

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

Her på egnen ligger kalkgrunden ca. 30 m nede og er således ikke umiddelbart tilgængelig. Men fra omkring 1907-08 til 1920 foregik der faktisk kalkudvinding på A/S Stenløse Kalkværk.


Kalken i Stenløse

Der blev fundet kalk i de øst- og sydøstvendte skråninger uden for Stenløse stationsby. En forklaring kan være, at den sidste istid efterlod kalksten, da isen smeltede og trak sig tilbage. Tilsyneladende er kalken i første omgang fundet i forbindelse med gravning efter sand og grus. Der var tale om lagvise forekomster af en grålig farvet kalk. Den blev brudt med dynamit og ved brug af skovl og hakke. I dag er kalken i området næsten sporløst forsvundet, der kan kun ses mindre rester.


Kalk til jordforbedring

Driften af A/S Stenløse Kalkværk begyndte omkring 1907-08 på det sted, hvor Bygvænget i dag drejer og ikke mere løber parallelt med Frederikssundsvejen. I starten blev der produceret jordbrugskalk, som bruges til at forbedre såkaldt "sur jord". Fremstilling af denne kalkvare sker ved at knuse kalkstenen og sigte fremmed materiale fra. Det er en arbejdstung og støvende proces, men teknisk dog relativ enkel.


Kalk til mørtel

I begyndelsen af 1914 blev driften suppleret med et anlæg til fremstilling af brændt kalk, altså en kalkovn.

Ved at opvarme kalksten får man brændt kalk. Ved at tilsætte vand kan man lave læsket kalk, som sammen med sand giver kalkmørtel, der bruges til bindemiddel i murværk.


Kalkværket blev nedlagt i 1920. Det har sikkert været for besværligt og uøkonomisk at fortsætte.

Kilder og litteratur

Nils Erik Andersen: Fra dengang der var minedrift i Stenløse, Stenløse Historiske Forening nr. 43, 2003, 14-21


Oprindelig forfatter: Nils Erik Andersen

14-07-2005