Stenløse Historiske Forening

Fra Egedal Leksikon
(Omdirigeret fra Stenløse Lokalarkiv)
Skift til: Navigation, Søgning
Foreningens logo Venus fra Veksø er en bronzestatuette, som er fundet i Veksø Mose.


Foreningens start

Stenløse Historiske Forening blev stiftet i 1968, med formålet at udbrede kendskabet til egnshistorie – fra oldtid til nutid, samt at bevare historiske minder ved optegnelse og registrering mm. Det var på den tid hvor de store tilflytninger fandt sted på Stenløseegnen, og det viste sig hurtigt, at der var stor interesse for foreningen, og for at få kendskab til lokalhistorien. Foreningen har i dag ca. 330 medlemmer.

Foreningens virke

Stenløse Historiske Forening byder på en række tilbud. Ekskursioner og guidede ture til interessante seværdigheder – nogle gange bliver dørene lukket op, hvor man ikke plejer at have adgang. Vi inviterer også til guidede museumsbesøg. Foredrag afholdt i Stenløse, Veksø og Ganløse. Arrangementerne som regel med kaffe og kage.

4 årlige medlemsblade med orientering om arrangementer og artikler om lokalhistoriske forhold. Udgivelse af lokalhistoriske bøger. Emnerne spænder fra oldtid over vikingetid og middelalderen til nyere tid. Stenløse Historiske Forening har først og fremmest fokus på den lokale kulturhistorie, men også i høj grad generel og nyere kulturhistorie.


Stenløse Lokalarkiv

Det viste sig også, at der var interesse for at bevare de historiske minder, og i dag rummer Stenløse Lokalarkiv en omfattende lokalhistorisk samling. Da edb-alderen begyndte, blev udgifterne til arkivet for dyre for foreningen, og ved kommunesammenlægningen i 2007 blev arkivet overdraget til kommunen. Arkivet drives dog fortsat af frivillige. Lokalarkivet har til huse sammen med foreningen i Østergade 12 i Ganløse. Det er i samme bygning som Ganløse bibliotek. Det har åbent mandag mellem 9 og 12 og første torsdag i måneden fra 15 til 18.

På hjemmesiden kan du få flere oplysninger om arkivet og dets samlinger.


Links

www.stenlosehistorie.dk

www.stenlosearkiv.dk


Af Steffen Erichsen, 2015