Stenløse

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Luftfoto af Stenløse set mod NV. 2014. Foto: Finn JørgensenByen nævnes 1260 som Stenløsemagle. Magle betyder stor, dvs. Store Stenløse. Denne form blev brugt indtil 1600-tallet for at adskille byen fra Sten(løse)lille. Byer der ender på -løse er sandsynligvis meget gamle. De er ofte vanskelige at tolke, fordi forleddene kan være dunkle oldtidsord. De er også meget store, og mange er blevet kirkebyer.

Ordets oprindelse er omstridt. Der findes en gruppe navne, hvor endelsen -løse angiver en mangel på noget, men endelsen -løse kan også være afledt af verbet lude (hælde), således at ordet oprindelig skulle betyde "skråning, dalstrøg". I nyere forskning er der foreslået betydninger som "skovløst terræn", "rydning" og "lysning, åben plads". Men der synes at være enighed om, at løse kan betyde "fugtig eng" eller "græsgang", og at Stenløse derfor er "Græsgangen med stenene".

Forleddet Sten hentyder til jordbunden. Sten som forled i stednavne findes desuden ofte, når der er en eller flere kampesten, der har været karakteristiske i landskabet eller forbundet med sagn.


I dag er der ikke noget tilbage af den gamle landsby, der lå mellem Stenløse Kirke og jernbanen. Da man i slutningen af 1960'erne begyndte at bygge butikscenteret, kom centergaden til at ligge nøjagtig, hvor den gamle bygade lå. De gamle haver og omkringliggende huse blev erstattet af parkeringspladser. Ved kirken er der dog endnu steder, hvor man kan se, at Stenløse er en gammel landsby.


Kilder og litteratur

Bent Stiesdal: Kend din egn, 1993, 67

Erik Alstrup og Poul Erik Olsen (red.): Dansk kulturhistorisk Opslagsværk, 1991, 598-599

Bent Jørgensen: Dansk Stednavneleksikon. Øerne øst for Storebælt, 1981

Aage Houken: Håndbog i danske stednavne, 1976, 55, 169, 222

Danmarks Stednavne Nr. 2, Frederiksborg Amts Stednavne, 1929, XIV, 125


Oprindelig forfatter: Lene Olesen Bro

22-05-2004