Svend Ahnstrøm

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, SøgningKurt og Anders. Olie på lærred, 90x90 cm.
Maleriet af Kurt og Anders skabte stor debat i medierne, august 2010.

Svend Ahnstrøm, forfatter/maler, er født 1950 og bor i Veksø. Han er uddannet som teknisk tegner og grafiker, og har haft et reklamebureau. Han har tidligere skrevet en hel del hobbybøger (mellem 30-40), men fra 2007 er han blevet maler på fuld tid. Han har fået maleundervisning hos forskellige kunstnere, en kalder sig autodidakt maler.

Han kan bedst lide at male mennesker, på store formater. Han maler på sort baggrund, ligesom Wassily Kandinskys landskabsbilleder. Han holder af det spil og liv farven får, når den bliver påført den sorte bund. Han kan godt lide at lave en drejning af ting, som i første omgang ser helt uskyldige ud, men hvor der er mere bag, når man kigger en gang til.


Faces

I flere år har han arbejdet på serien Faces, der bruger det samme ansigt med samme beskæring i alle udgaver. Øjnenes placering er også altid er den samme. Modellen er hans søn Oliver på 18 år, og grunden til at han har valgt ham, er at han har et godt markeret og malerisk ansigt. Selve portrættet er kraftigt beskåret, udtrykket i ansigtet er gådefuldt og sammen med den blege ansigtsfarve, som nærmest er mumieagtig og død, er det med til at underbygge det mystiske. For beskueren må gerne undres og selv skabe sin historie.


Fantasy

Dette er en anden serie af billeder, fra forlystelseparker. Grundlaget er turistfotos, som han har taget ved flere besøg i parkerne igennem årene. Han holder meget af det specielle univers og personerne på billederne er ofte hans børn eller nære slægtninge. Han håber, at beskueren vil genkende stederne og nyde genkendelsens glæde, men samtidig undres over, at virkeligheden lige har fået et tvist.


Toys

Den nyeste serie af billeder hedder Toys. Det er igen barneuniverset, han arbejder med, uden at det egentlig er for børn. Her finder du både Osama bin Laden og Hitler fremstillet som Duplo-klodser. Portrætterne er malet i klare farver og plastikfigurens genkendelige form og ansigtstræk er bibeholdt, uden at motivvalget passer til det farveglade børneunivers. Gays, i forbindelse med World Out Games, 2009, som blev afholdt i København, er en hel serie med homoseksuelle Duplo-mænd.


Maleriet af Adolf (olie på lærred, 40x40 cm) skabte debat i medierne, november 2008


Skulptur

Han har tidligere arbejdet lidt med skulptur i forbindelse med et kursusforløb. To engle er et resultat af det. Et stort gipshoved, "Og den hedder Kasper", er lavet på Kunsthøjskolen Thorstedlund 2007.


Udstillinger

Bl.a. Den censurede kunstudstilling i Hillerød 2007, Artville 2007, Artville Berlin 2008, Kunstnernes Påskeudstilling 2009, Roskilde Rådhus (Roskilde Kommunes kunstforening), august 2010.

Kilder og litteratur

Louise Lauritsen og Michael Harsvik: Bøsse-kunst vækker vrede, Lokalavisen 19. august 2010

Links

http://svenda.dk/


Oprindelig forfatter: Lene Olesen Bro

22-12-2010