Vejnavne
Dette er beretningen om nogle af de mærkværdige gadenavne i vores kommune – Egedal. Gader, der er blevet opkaldt efter personer med tilknytning til de forskellige byer i kommunen. Jeg er gået på jagt efter historien om ”hvem gemmer sig bag navnet”. Det er der kommet en hel lille artikel ud af, som befinder sig på Egedal Arkiv og Museum. Her får du lige en smagsprøve på lidt af det, som du kan finde i min artikel.
Alfred Hansens Plads – Ølstykke
Alfred Hansen (1900-1969) var Fragtmand, Dampmølleejer, Sognerådsformand, Initiativtager til oprettelsen af Rørbæk Forsamlingshus, der blev indviet 24. juli 1952. Har boet i "Villa Nova", Møllevej 1, Ølstykke Stationsby. Huset optræder som motiv på Ølstykke julemærke 2011.
Carl Hansens Allé – Ølstykke
Opkaldt efter Gårdejer og Sognefoged Carl Hansen, der bl.a. var en af forgangsmændene bag udviklingen af Ølstykke Tennis Klub (ØTK) op gennem 1960’erne. Han var ejer af det areal, hvor ØTK havde deres bane. Da kommunen skulle bruge området til anlæggelse af hovedvej A6, blev arealet eksproprieret, og Carl Hansen fik udbetalt en erstatning på 100.000 kr. disse penge stak han ikke i egen lomme, men forærede ØTK 75.000 kr. og gav klubben de øvrige 25.000 kr. som et rentefrit lån over 15 år.
Knud Bro Allé – Stenløse
Knud Bro (1909-2007) tog præliminæreksamen 1926, blev toldelev samme år og toldassistent i 1933. Han sluttede sin karriere som toldinspektør i København, hvor han også var lærer ved Toldskolen og medlem af Den danske Toldetats hovedbestyrelse. Han blev løjtnant ved 7. regiment og var under Besættelsen befalingsmand i modstandsbevægelsen i Aarhus (militærgruppe) og næstformand i Modstandsbevægelsens Bykomite i Aarhus. Han var næstkommanderende for den berømte Havnekolonne (Region II (Midtjylland), Sektion S, Aarhus Distrikt (S), 4. Kolonne, Staben). Bro var medstifter af De danske Hjemmeværnsforeninger og kompagnichef i Hjemmeværnet i 25 år. Desuden divisionschef i KFUM-spejderne i ca. 30 år.
Fra 1970 til 1974 var Knud Bro 1. viceborgmester og formand for Teknisk Udvalg i Stenløse Kommune og fra 1974 til 1984 borgmester i samme kommune. Han repræsenterede Det Konservative Folkeparti. Da han fyldte 75 udtrådte han efter eget ønske af byrådet.
Knud Bro blev landskendt, da han i 1974 nedsatte den såkaldte "Sparebande" sammensat af kommunale embedsmænd og med effektivisering som mål. Ved hans afgang som borgmester havde kommunen en skat på 17 procent, halveret grundskyld og en fyldt kassebeholdning. I sin periode som viceborgmester var han under mottoet "Gør byen grøn" medvirkende til, at der blev plantet flere træer og buske i kommunen. Bro var optaget af etableringen af en lilleskole i Slagslunde, og han skaffede Stenløse Privatskole til kommunen. Der blev opført nye boliger i Veksø samt det ny plejehjem Damgårdsparken. Han var også engageret i at bevare Ganløses grønne bymidte, gik ind for S-togsnettets udbygning og for at skaffe flere virksomheder til kommunen. I hans tid blev der desuden opstillet flere skulpturer i Stenløse.
Han var dekoreret med Ridderkorset af Dannebrog, Hjemmeværnets Fortjensttegn, Svenske Hjemmeværnets Medalje (sølv), Hjemmeværnets 50 års Fortjensttegn og Hjemmeværnets 50-års Jubilæumsmedalje. Bro har skrevet en række selvbiografiske værker og fortællinger. Han var gift (1. april 1934) med Emmy Fledelius og havde fire børn.
Knud Bro Allé blev i 1986 opkaldt efter ham.
Tonny Poulsen
Sommeren 2017
Kilder og litteratur:
Lokalavisen Egedal.
Wikipedia.
Gyldendals Den Store Danske.
Danmarkshistorien.dk
Egedal leksikonet.
Stroemming.dk