Veksølund

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Veksølund,Foto: Lene OlesenVeksølund ligger centralt placeret i Veksø med kirken som nabo. Utrolig idyllisk og velplejet ligger den gamle firelængede gård og park og venter på besøg af kunstelskere fra nær og fjern. Men kun i sommersæsonen, for en del af året bruges til at udskifte de kæmpemæssige skulpturer, som giver parken sit imponerende særpræg. Også indendørs er der kunst overalt i de tre gamle staldlænger - og som noget nyt er stuehusets 1. sal bygget om og indrettet som museum, med modeller og skitser af de udstillende kunstnere.

Veksølund Skulpturpark blev stiftet af billedhuggeren Poul Hansen. I 1975 flyttede han med sin familie til Ingrid Hansens barndomshjem Veksølund. Her opstod ideen til en udstillingsbygning til skulpturer. Efter omfattende restaurering af bygningerne åbnede Skulptur Veksølund i 1977. I de følgende 10 år blev Poul Hansen en dynamisk og engageret leder af centret, der blev en væsentlig del af hans livsværk.

Sønnen Jørgen Hansen vidreførte og udbyggede på smukkeste vis stedet, som blev Danmarks, og måske Nordeuropas, førende udstillingssted for moderne billedhuggerkunst. Jørgen Hansen formåede at tiltrække den absolutte topklasse af især danske billedhuggere og fremviste hvert år en hel perlerække af store og små skulpturer på stedet.

Efter Jørgen Hansens død i 2012 blev stedet afviklet.


Oprindelig forfatter: Jørgen Vilsøe

23-02-2004