Forskel mellem versioner af "Slagslunde (gamle) Forsamlingshus"

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
(Oprettede siden med 'Fil:slagslundegamlefors.jpg|285px|thumb|right|Slagslundes gamle forsamlingshus, Stenløsevej 10, var i funktion indtil 1964. I dag er det privatbolig.<br /> Foto ca. 1930...')
 
 
(2 mellemliggende versioner af en bruger ikke vist)
Linje 27: Linje 27:
  
 
I 1930 var det så skidt med økonomien, at man overvejede at overdrage bygningen til kommunen. Den ville indrette skole i huset, men det blev ikke til noget.
 
I 1930 var det så skidt med økonomien, at man overvejede at overdrage bygningen til kommunen. Den ville indrette skole i huset, men det blev ikke til noget.
Peter Petersen døde i 1941 og det medførte et generationsskifte i forsamlingshusets bestyrelse. Flere af den nye bestyrelses medlemmer var børn af de gamle. De satte skub i salget af andele og skaffede herved penge til huse sammen med 28 nye andelshavere. Den nye generation betød også en større aktivitet i huset. Samtidig var 1940'erne en lokal samlingstid på grund af krigen. Der kom også flere folk til egnen i forbindelse med tørveskæring og militær indkvartering.<br />
+
Peter Petersen døde i 1941 og det medførte et generationsskifte i forsamlingshusets bestyrelse. Flere af den nye bestyrelses medlemmer var børn af de gamle. De satte skub i salget af andele og skaffede herved penge til huse sammen med 28 nye andelshavere. Den nye generation betød også en større aktivitet i huset. Samtidig var 1940'erne en lokal samlingstid på grund af krigen. Der kom også flere folk til egnen i forbindelse med [[Tørvegravning|tørveskæring]] og militær indkvartering.<br />
  
 
I 1961 nedsatte bestyrelsen et udvalg, som skulle prøve at danne et nyt andelsselskab. Den første og største opgave blev at bygge et nyt forsamlingshus. Bestyrelsen mente ikke, at kunne byde de forventede tilflyttere til de første parcelhuse et så lille, gammelt og umoderne forsamlingshus.<br />
 
I 1961 nedsatte bestyrelsen et udvalg, som skulle prøve at danne et nyt andelsselskab. Den første og største opgave blev at bygge et nyt forsamlingshus. Bestyrelsen mente ikke, at kunne byde de forventede tilflyttere til de første parcelhuse et så lille, gammelt og umoderne forsamlingshus.<br />
Linje 42: Linje 42:
 
''20-01-2006''
 
''20-01-2006''
  
 +
[[Kategori: Forlystelser og Fritid]]
 
[[Kategori: Lokalsamfundets Liv]]
 
[[Kategori: Lokalsamfundets Liv]]
 
[[Kategori: Slagslunde]]
 
[[Kategori: Slagslunde]]

Nuværende version fra 7. apr 2015, 12:23

Slagslundes gamle forsamlingshus, Stenløsevej 10, var i funktion indtil 1964. I dag er det privatbolig.
Foto ca. 1930, Stenløse Lokalhistoriske Arkiv.



Husets første periode

Foreningen bag huset blev dannet i november 1904. Huset blev opført efter den første generalforsamling i 1905. Pengene var lånt i banken, men samtidig søgte bestyrelsen at skaffe kapital ved at udstede andele. En andel kostede fem kroner og det blev til 69 andelshavere. Forsamlingshuset bestod i begyndelsen af en sal og et køkken. Huset blev bygget af Peter Petersen, som var murermester i Slagslunde. Han blev også ansat som husets første vært fra den 1. januar 1906. Han skulle holde huset rent og kalke det udvendigt.

Allerede i 1910 fandt man ud af, at huset var for lille og mangelfuldt. Der blev optaget et nyt lån og opført en tilbygning mod syd, vinkelret på det eksisterende hus. Her blev indrettet lejlighed til værten. Desuden kom der en rejsestald mod nord.

Værten var ansat af bestyrelsen til at bestyre huset, mod en husleje for både forsamlingshuset og den tilhørende lejlighed. Værten stod for den daglige drift og videre udlejning. Måske var værten kok eller hans kone god i et køkken, således at værtsparret arrangerede festerne for folk, som skulle holde fest. Ofte var der tale om et værtspar, hvor både mand og kone drev forsamlingshuset.


Fester og foredrag

Forsamlingshuset blev brugt af hele egnens befolkning, men økonomien var ikke god i disse år. Huset blev udlejet til private fester, begravelseskaffe osv. Desuden blev der holdt faste arrangementer som høstfest, juletræ og fastelavn. Til de store arrangementer var der altid mange børn med. Men man måtte ofte slå sig sammen med andre støtteforeninger for at være flere om at trække læsset.

I 1920'erne var der flere omrejsende selskaber, fx biografer, der lejede huset. Foredragsforeningen og dilettantforeningen var flittige benyttere, ligesom Hesteforsikringen og Tærskeselskabet var kunder. Der var foredrag og højtlæsning i forbindelse med selskabeligt samvær, fælles kaffebord og lignende. Slagslunde Idrætsforening afholdt baller og der blev lavet gymnastik - et hold for karle og et for drenge.


En ny generation

I 1930 var det så skidt med økonomien, at man overvejede at overdrage bygningen til kommunen. Den ville indrette skole i huset, men det blev ikke til noget. Peter Petersen døde i 1941 og det medførte et generationsskifte i forsamlingshusets bestyrelse. Flere af den nye bestyrelses medlemmer var børn af de gamle. De satte skub i salget af andele og skaffede herved penge til huse sammen med 28 nye andelshavere. Den nye generation betød også en større aktivitet i huset. Samtidig var 1940'erne en lokal samlingstid på grund af krigen. Der kom også flere folk til egnen i forbindelse med tørveskæring og militær indkvartering.

I 1961 nedsatte bestyrelsen et udvalg, som skulle prøve at danne et nyt andelsselskab. Den første og største opgave blev at bygge et nyt forsamlingshus. Bestyrelsen mente ikke, at kunne byde de forventede tilflyttere til de første parcelhuse et så lille, gammelt og umoderne forsamlingshus.

Se Slagslunde (ny) Forsamlingshus


Kilder og litteratur

Slagslunde - en landsby, 1989, 93-95


Oprindelig forfatter Inge Henriksen

20-01-2006