Forskel mellem versioner af "Fastelavn i Ledøje"

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
 
Linje 20: Linje 20:
  
  
[[Kategori: Fester og Traditioner]]
+
[[Kategori: Fester og Traditioner]][[Kategori:Fastelavn]]
 
[[Kategori: Ledøje]]
 
[[Kategori: Ledøje]]

Nuværende version fra 2. feb 2017, 13:59

Ledøje Bylaug har en bog, hvor alle fastelavnsfesterne fra 1948 og frem er beskrevet. Der er også ført regnskab. I bogen kan man for hvert år læse, hvem der slog tønden ned. Den som slog tønden ned valgte en kattedronning og katteparret åbnede senere på aftenen ballet med en brudevals. Man kan også læse, hvem der blev præmieret for bedste maskering.

I årene frem til 1960, hvor Ledøje-Smørum fik en centralskole, arrangerede de unge elever både fastelavnsfest og eksamensfest i Ledøje. Fastelavnsfesten gav overskud, og det blev brugt til at holde eksamensfesten senere på foråret.

Dengang rasledes man også æg ind til festen. De fleste af æggene blev brugt til pålæg ved festen, resten solgte man. Der var også indtægt på salg af sodavand til festen. Selve festen begyndte kl. 16 med tøndeslagning. Derefter var der sanglege indtil spisningen kl. 18.30. Så kom spillemanden og dansen begyndte. Der var en pause, hvor der blev serveret kakao, og derefter fortsatte ballet til midnat.

I 1970'erne blev festerne lidt anderledes. Der blev nu serveret pølser til festen, og musikken blev nogle år spillet af bands med udenlandske navne. Der var fest for de små børn om eftermiddagen og for de unge om aftenen, med øl og spiritus.

I 1980'erne begyndte man festen tidligt på eftermiddagen og sluttede ved 17-tiden - omtrent som i dag, hvor det stadig er Ledøje-børn, der går i 7. klasse på Søagerskolen, som arrangerer. Regnskaberne blev revideret af lærer F. Hermansen fra Lille Smørum frem til 1974, hvor han gav opgaven og bogen videre til den daværende Ledøje Borger og Grundejerforening (nu Ledøje Bylaug).

Links

www.landsbyhistorier.dk


Oprindelig forfatter: Lene Olesen Bro

30-01-2008