John Nehm

Fra Egedal Leksikon
Version fra 27. apr 2015, 13:26 af Egedal Arkiv 2 (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

John Nehm er født i København i 1934 og har boet i Ølstykke siden 1969. Han har et omfattende forfatterskab bag sig. Det udgør indtil nu 43 titler og spænder over romaner, noveller, digte, erindringer, ungdoms- og børnebøger. Han har desuden digtet klokkeversene til Udlejre Kirke. En kort biografi kan ses på litteratursiden.dk, hvor der også findes en bibliografi over forfatterskabet samt en oversigt over tildelte priser og legater.


Erindringer

John Nehm har skildret sin opvækst på Nørrebro og Amager i erindringsbogen "Ståsted søges" (1976), en meget levende og detaljerig beretning om livet i en københavnsk arbejderfamilie i 1930'erne og 40'erne, om skolegang, militærtjeneste og problemer med at finde læreplads og et ståsted i tilværelsen.

Nehm får sit gennembrud i 1975 med novellesamlingen "Man går ind ad en port", der beskriver hans tid som arbejdsdreng, arbejdsmand og arbejdsleder; en verden med slid, arbejdsulykker, konflikter og druk, men også med solidaritet og positive oplevelser mellem arbejderne.

I erindringsbogen "En gren af nerver" (1977) fortælles om den personlige krise, der førte til, at han begyndte at skrive. Det er en meget åbenhjertig beretning om et umenneskeligt arbejdsmiljø, der fører til et psykisk sammenbrud. Konflikten ligger i, at arbejde på den ene side giver selvrespekt og identitet, men på den anden side i Nehms tilfælde bliver et helvede. Som mellemleder er han bestandig klemt mellem arbejder og arbejdsgiver. Nehms redning bliver, at han kommer i gang med at skrive, i første omgang digte, derefter prosa.


De frigjorte

De sociale beskrivelser af arbejdermiljøet fortsætter Nehm i bl.a. novellesamlingerne "På solsiden. Fyraftensnoveller" (1977) og "Hvor ryger min skorsten?" (1978). Romanen "De frigjorte" (1979) er en psykologisk analyse af arbejdsløshedens virkning på en midaldrende smed i 1970'ernes Danmark. Bogen er filmatiseret i 1993 med Erik Clausen som instruktør. "Fra mine vinduer" (1995) er en humoristisk roman om fire på én gang fortabte og alligevel livsstærke personligheder i et københavnsk bofællesskab; en rablende men samtidig poetisk og bittersød fortælling. I "Langt fra Gråbrødre Torv" (1997) ser den 45-årige digter, Peter Andersen, der ligger på sygehuset med kræft, tilbage på sit måske alt for korte liv. Forældre, venner og begivenheder passerer revy - og ikke mindst hans livs kærlighed, Berit, som han har mødt kun få måneder før.


Romanserien

I år 2000 udkom første bind - "Dagen og vejen" - af den stort anlagte romanserie, der skildrer den nordsjællandske landsby, Øhlstrup, med afstikkere til københavnske miljøer. De følgende bind "En for alle" (2001), "Som man sår" (2002) og "I krig og kærlighed" (2005) dækker tilsammen perioden 1918 til 1945.

Det er farverige og bredt fortællende romaner, der tager afsæt i John Nehms fars liv. Vi møder den 6-årige Kai, der bliver anbragt hos storbonden Mads Klausen, fordi forældrene ikke kan brødføde ham i hjemmet med de mange børn. Gennem skildringen af Mads Klausen og en lang række personer i sognet, får man et levende indtryk af landarbejdernes hårde livsbetingelser, drikkeri, sladder og indspisthed, men også den varme, solidaritet og begyndende sociale rejsning, der er ved at vokse frem.

Efterhånden bliver storbonden Mads den centrale figur - på én gang grov i munden, bondesnu og fordrukken, men dog ikke noget dårligt menneske. Efter en nedtur og social deroute kommer Mads igen til penge og magt, bliver bykonge og ejer af et feriecenter for velhavere. Vi følger de mennesker, der på forskellig vis har et tilhørsforhold til Svalegården. Nogle er flyttet til København; andre er blevet på landet. Alle folk, såvel i gode som i små kår, søger lykken i byen eller på landet.

Seriens sidste bind, "I krig og kærlighed" skildrer perioden 1940-45 med Anden Verdenskrig og tyskernes besættelse af Danmark. Mads Klausen tilpasser sig tiden og spinder guld på at handle med tyskerne. Men samtidig er han aktiv modstandsmand og tager sig af folkene på de gårde og godser, han får opkøbt på mere eller mindre ærlig vis.

Romanserien er blevet kaldt samfundskritisk folkekomedie med socialt engagement. Under alle omstændigheder er denne skildring af den gamle landbo- og arbejderkulturs opløsning stor fortællekunst, et historisk portræt og et tidsbillede af livet på landet og i byen, en skarp kritik af forholdene, men skrevet med sproglig kraft og formidlet med stor humor.

Se også Udlejre Kirke


Kilder og litteratur

Arbejderlitteratur. Præsentation af 40 danske skribenter. Ved Jutta Bojsen-Møller og Sigurd Kværndrup, 1981, 273-276

Klaus P. Mortensen og Søren Schou (red.): Gads danske forfatterleksikon, 2003, 478-479

Links

www.litteratursiden.dk


Oprindelig forfatter John Rosengaard

30-11-2007