Volvo røveren

Fra Egedal Leksikon
Version fra 11. dec 2017, 11:04 af Egedal Arkiv (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Matti Markkanen
Matti Markkanen var finne og fik i slutningen af 1960'erne en nærmest kultagtig status i Danmark, som en slags folkehelt, der drev gæk med politiet og altid flygtede i en stjålet Volvo, når han havde begået sine bankrøverier. Han koncentrerede sig primært om København. Men med tiden, søgte han nye jagtterritorier, hvilket bl.a. bragte ham til Ganløse. Da han nu søgte udenbys, måtte han også have en lidt hurtigere bil, end hvad Volvo kunne præsterer på det tidspunkt. Valget faldt på en Jaguar.

Lørdag d. 9. september 1967, røvede han Sparekassen i Ganløse. Matti Markkanen parkerede den stjålne Jaguar, med motoren i gang, uden for Sparekassen Bygaden 37. Han trak sin pistol, og gik hen til kassereren, hvor han forlangte, at få kassebeholdningen udleveret. Kassereren blev godt sur, da han pludselig blev truet med en pistol. Han bad røveren om, at holde op med det pjat. Så gik der panik i Markkanen. Han affyrede pistolen, og ramte ind i væggen kun få centimeter fra bankmandens hoved. Herefter fik han omgående pengene udleveret – i alt 17.500 kr.

Han flygtede fra banken i Jaguaren, men blev straks forfulgt af nogle mennesker, der havde overværet bankrøverriet. Dette blev starten på en intens biljagt gennem Nordsjælland. Men allerede i Slagslunde, var det nær gået galt. I krydset ved forsamlingshuset havde en bonde tabt noget møg. Markkanen mistede for en stund kontrollen over den store bil, og snurrede to gange rundt. Han fik dog hurtig rettet køretøjet op, og fortsatte flugten, skarpt forfulgt af de to vidner. Det lykkedes endelig for Matti Markkanen, at ryste sine forfølgere af, og i Gribskov skilte han sig af med Jaguaren. Han begyndte at gå mod København. Efter en tid blaffede han, og blev samlet op af en motorcykel. På denne måde, kom han til København med alle pengene i lommerne.

Matti Markkanen fortsatte med sine forbrydelser frem til begyndelsen af marts måned 1968, hvor han blev anholdt under et indbrud hos en købmand i Hornbæk. Han blev dømt for 141 forhold, og blev idømt 16 års fængsel samt udvisning af Danmark. Efter et par års afsoning, blev han udleveret til finsk politi, der også havde et regnskab at gøre op med ham. Kun ti år efter dommen i Danmark, blev han atter taget på fersk gerning ved et bankrøveri i Oslo.

Kilder og Litteratur

Gamle danske kriminalsager af Poul Fjeldgård Frederiksborg Amtsavis


Tonny Poulsen Februar 2017 / redigeret november 2017