Edelgave - bygningerne

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Edelgave herregård

Herregården Edelgave ligger i Smørum, på vejen fra Smørum mod Nybølle. Herregårdens første bygninger blev opført i 1660'erne. Disse bygninger nedbrændte i 1782. Straks efter lod kammerråd Jacob Bornemann den nuværende hovedbygning opføre med Andreas Kirkerup (1749-1810) som arkitekt.

Herregårdsanlægget består af en kompakt hovedbygning i to etager med et sortglaseret, halvvalmet tegltag. Hovedbygningen er hvidpudset og flankeres af to lavere sidefløje med røde tegltage. De store avlsbygninger i røde mursten er fra 1880'erne.

Edelgaves fine landskabspark blev skabt i begyndelsen af 1800-tallet. Der er slyngede stier, søer og vandløb. Parken blev forbundet med udsigtspunkter i det åbne land. Gyngehøj, der ligger i nærheden, blev i tidens stil omformet til et oldtidsromantisk anlæg. Der blev plantet alléer og anlagt stendiger mellem hovedgården og højen. Voldstedet Smørholm blev hegnet og beplantet.

Edelgave er brugt som lokation i flere danske film. Der er offentlig adgang til gårdsplads og voldstedet Smørholm.

Edelgave blev fredet i 1918.


Kilder og litteratur

Niels Peter Stilling: Politikens bog om danske slotte og herregårde, 2005, 425

Jens Henrik Jønsson, Malene Fischer og Birte Lindhardtsen: Edelgave området - næsten 4000 års historie. Pjece udarbejdet af Københavns Amt, Teknisk Forvaltning og Københavns Amtsmuseumsråd, 2001 (se link til pdf-udgave)

Steen Estvad Petersen: Danske Herregårde, 1988, 166 (nr. 630)


Links

Kulturstyrelsen fortegnelse over fredede bygninger

Læs mere om arkitekten Andreas Kirkerup: Kunstindeks Danmark & Weilbachs kunstnerleksikon

www.danskefilm.dk


Oprindelig forfatter: Knud Remi Christensen

24-04-2007